Hallands Nyheter

Julia stöttar inför studentfir­andet

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

”Det är jättemånga som vill hjälpa till, men det är inte så många som vill ha hjälp”

JULIA CARLSSON

– Jag har förstått att studenten kostar mycket med kläder och allt annat som man måste ha, säger Julia Carlsson. Nu vill hon hjälpa familjer som har det tufft.

För ett och ett halvt år sedan hamnade Julia Carlsson och hennes familj plötsligt i ett läge där de inte hade pengar till det allra nödvändiga­ste.

– Jag ställde en fråga till gruppen Händer i Falkenberg på Facebook om vart man kunde vända när man inte hade pengar till mat.

RESULTATET FÖRBLEV HELT oväntat och omvälvande för Julia. Hon, som bara frågat efter råd och tips i en svår situation, fick plötsligt uppleva en stor oväntad givmildhet från helt okända falkenberg­are.

– Bara någon timma efter att jag ställt frågan kom en man hit med en matkasse. Sedan fortsatte det i två veckor. Människor swishade pengar, kom hit med kläder eller annat som vi hade nytta av, en kvinna tog med mig ut på stan så att jag fick köpa kläder till mig och mina barn. Jag blev väldigt glad och tacksam.

Sedan dess har familjens situation rett upp sig och numera är 24-åriga Julia en trebarnsma­mma som studerar på hemmaplan. Men trots det har hon tid att engagera sig för falkenberg­are och andra som har det tufft. Om några veckor går årets studenter ut och för många familjer innebär det en stor ekonomisk påfrestnin­g.

– Jag vill hjälpa andra som har det svårt på samma sätt som jag och min familj fick hjälp.

Därför startade Julia för en tid sedan ett upprop på Facebook och efterlyste kläder, skor, frisörer, sminköser och annat som förknippas med studentfir­ande.

– Det är jättemånga som vill hjälpa till, men det är inte så många som vill ha hjälp, säger Julia.

– Det finns cirka tio balklännin­gar som folk vill skänka, eller låna ut, några kostymer och även skor. Många som inte har fackutbild­ning har hört av sig för att hjälpa till att göra naglar och frisyrer och en familj som inte har något att ge bort vill skänka ett presentkor­t på skor.

JULIA VILL ATT hennes upprop ska leda till att situatione­n lättar för familjer som har svårt.

Och Julia hjälper inte bara blivande studenter. Hon har startat gruppen ”En hjälpande hand” på Facebook. Via den hjälper hon och två andra hallänning­ar personer som behöver stöd.

– Gruppen har 1 300 medlemmar. Den som behöver något skriver det i gruppen. Många vill vara anonyma och då lägger jag ut en fråga. När vi får in kläder eller mat åker jag hem till den som ska ha det. Vi får in pengar till ett konto som vi förmedlar. Men innan vi gör det kollar vi så att vi inte blir lurade. Det har faktiskt hänt och vi har blivit hårdare efter det.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? STÖD. Julia Carlsson vill hjälpa studentfam­iljer som har pressad ekonomi. Blandrashu­nden Wali tycker att mattes initiativ är bra.
Bild: LENA LYXELL STÖD. Julia Carlsson vill hjälpa studentfam­iljer som har pressad ekonomi. Blandrashu­nden Wali tycker att mattes initiativ är bra.
 ??  ?? DELAR UT. ”En hjälpande hand” Julia Carlsson driver även gruppen ”En hjälpande hand” som har 1300 medlemmar.
DELAR UT. ”En hjälpande hand” Julia Carlsson driver även gruppen ”En hjälpande hand” som har 1300 medlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden