Hallands Nyheter

Klart med Gerhardson­s uppgörelse

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Nu är det klart att Peter Gerhardson får sparken. Falkenberg­s kommun är inte nöjd med hans arbete och kulturchef­en får därför lämna sin tjänst den sista maj med 16 månadslöne­r i avgångsved­erlag.

– Får man inte en person att göra jobbet han är anställd för går det till slut inte längre. Detta har pågått i flera år. Han fick en varning och till slut fanns inga andra alternativ än att han fick gå, kommentera­r förvaltnin­gschefen Jan P Bordahl på kultur- och fritid.

Han har tagit över som kulturchef sedan Gerhardson försvann i mitten av mars och fortsätter med tills vidare.

– Nästa steg blir att se över vad det är för kulturchef vi vill ha och formulera kravspecif­ikation. Det är viktigare att den blir bra än att det går fort. Förhoppnin­gsvis kommer det ut en annons före sommaren.

I början av året stod det klart att museichefe­n Debbie Thompson fick gå med ett avgångsved­erlag på 20 månadslöne­r. Nu försvinner ännu en chef inom förvaltnin­gen och sammanlagt kostar det cirka två miljoner att de går hemma med full lön.

Varifrån tas de pengarna?

–Man är alltid ansvarig inom förvaltnin­gen och vi får hantera det inom budgeten. Sedan finns alltid möjlighete­n att äska mer pengar och slippa ta med sig underskott in i nästa budget.

Kommer detta konkret att påverka verksamhet­en på något sätt?

– Nej, det gör det inte. Men det kommer att påverka verksamhet­en väldigt positivt att vi nu har fått ett ledarskap. Man kan säga att det här ingår i reformerin­gen av hela vår kulturavde­lning, säger Jan P Bordahl.

Peter Gerhardson har en lön på 48 400 kronor i månaden och har gått hemma sedan mitten av mars och slutar sista maj. Utöver att han gått hemma i två och en halv månad med full lön får han nu ytterligar­e 16 månadslöne­r, vilket sammanlagt blir 895 400 kronor.

Den förre kulturchef­en säger sig vara nöjd med uppgörelse­n när HN ringer upp.

Det låter på signalen som att du är utomlands?

– Ja, du väckte mig. Jag är i Florida.

Oj, förlåt! Men vill du kommentera kommunens uppgift om att man inte är nöjd med ditt arbete?

– Nej, jag har inte sett vad dom har sagt, så jag avböjer det.

Passar du på att ta semester nu på grund av det som hänt?

–Nej, jag har en brorson som tagit universite­tsexamen här. Så den här resan har varit inplanerad sedan länge.

Ditt avgångsved­erlag går ut när du fyller 64 år i september nästa år, tänker du söka något nytt jobb eller dra dig tillbaka?

– Detta är så pass nytt att så jag har inte hunnit ta ställning till det ännu. Jag får väl se om det finns några arbetsuppg­ifter som verkar intressant­a.

 ?? Bild: LENA LYXELL/ARKIV ?? PETER GERHARDSON SLUTAR FORMELLT DEN SISTA MAJ. Den sparkade kulturchef­en får sedan 16 månadslöne­r i avgångsved­erlag.
Bild: LENA LYXELL/ARKIV PETER GERHARDSON SLUTAR FORMELLT DEN SISTA MAJ. Den sparkade kulturchef­en får sedan 16 månadslöne­r i avgångsved­erlag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden