Hallands Nyheter

Akut insats krävs mot ungas ohälsa

- ANJA HAGLUND/TT

Den svenska psykvården räcker inte till – samtidigt som den psykiska ohälsan bland unga ökar snabbt. Men med stärkt elevhälsa och kunskap om psykisk ohälsa i läroplanen kan utveckling­en vändas, enligt de unga själva.

I en statlig utredning om hur den psykiska hälsan kan förbättras har unga själva tillfrågat­s. Deras förslag spänner från obligatori­ska samtal med elevhälsan varje termin till fler fältassist­enter och en slags fritidsgår­dar för unga vuxna som ska erbjuda samtalsstö­d – utan diagnos och väntetider.

– DET ÄR så himla mycket som behövs. Men jag skulle säga att en stor och viktig grej är elevhälsan, säger Matilda på organisati­onen Maskrosbar­n.

– De flesta ungdomar spenderar majoritete­n av sin tid i gymnasiet och möter där också psykisk ohälsa för första gången. Det är viktigt att elevhälsan finns där för eleverna och att det ska bli mer naturligt att gå dit, säger Sandra Pernkrans på Sveriges Elevkårer.

Viktigt är också att kunskap om psykisk hälsa blir en del av läroplanen, framhåller Jaqueline Stål från organisati­onen Tilia.

– För att om vi inte får ord för det kan vi inte heller förklara det, och kan vi inte förklara det kan vi inte be om hjälp, säger hon.

ALLA TRE HAR varit med och tagit fram förslagen i utredninge­n. Dessa ses som en slags beställnin­g som utredaren Kerstin Evelius därefter arbetat fram olika uppdrag utifrån.

– Vi vet att år 2030 kommer psykisk ohälsa att gå om alla andra ohälsotill­stånd som den största samhällsut­maningen. Vill vi möta det måste vi vidta åtgärder nu, säger Kerstin Evelius.

Enligt socialmini­ster Annika Strandhäll (S) innehåller utredninge­n flera spännande idéer.

– Jag känner spontant att jag är väldigt intressera­d av de förslag som läggs inom elevhälsan, säger Annika Strandhäll.

Avgörande är att på ett tidigt stadium fånga in unga som känner press och stress och har psykiska problem, anser hon.

– Det som slagit mig är att psykisk ohälsa debuterar före 15 eller 20 års ålder i tre fjärdedela­r av fallen, säger Strandhäll.

MEN FRÅN OPPOSITION­EN kommer kritik. Centerpart­iet tror inte att förslagen kommer att innebära någon dramatisk skillnad för unga som är drabbade.

– Här har utveckling­en gått åt helt fel håll under flera år och så kommer det en liten bukett med förslag på åtgärder. Det är möjligt att en del av det här kommer att ha effekt, men man gör ju inget åt de bakomligga­nde strukturel­la problemen, säger Anders W Jonsson, sjukvårdsp­olitisk talesperso­n för C.

– Det mest akuta handlar om köerna till barn- och ungdomspsy­kiatrin, som har trefaldiga­ts. Helt oacceptabe­lt, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden