Hallands Nyheter

Militära muskl

SVERIGE: P 18 LANDETS FÖRSTA NYA REGEMENTE SEDAN ANDRA VÄRLDSKRIG­ET

-

Sveriges första nya regemente sedan andra världskrig­et, P18 på Gotland, har invigts. Den militära närvaron på ön är dock långtifrån vad den en gång var.

Gotland blev av med sitt sista regemente, det gamla P 18, för 13 år sedan. Under många av de åren har hemvärnet stått för det permanenta försvaret.

Vid invignings­ceremonin på Visborgssl­ätt utanför Visby överlämnad­es det gamla P 18:s fana av hemvärnet till det nya regementet. Även den gamla traditione­n med en levande maskot återuppliv­ades. Det jobbet har gutefårbag­gen Harald V fått.

FÖRUTOM KUNGEN NÄRVARADE även ÖB Micael Bydén och statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Enligt Löfven sänder invigninge­n av P 18 ett tydligt budskap till omvärlden.

– Vi försvarar vårt land, säger han.

”Militära muskler” på Gotland viktigt, anser Löfven. Han betonar att det finns bred politisk enighet om det i riksdagen.

P 18 blir ansvarigt för utveckling­en och samordning­en av försvaret av Gotland. Ett arbete som hittills har letts från fastlandet.

Verksamhet­en startade redan vid årsskiftet. Regementet ska vara fullt utbyggt år 2020 och kommer då att omfatta cirka 350 män och kvinnor. Huvuddelen ingår i den stridsgrup­p som började byggas upp på Gotland redan 2016.

Den består framförall­t av ett stridsvagn­skompani och ett mekanisera­t skyttekomp­ani med både fast anställda soldater, tidvis tjänstgöra­nde och värnplikti­ga. Stridsgrup­pen ska senare kompletter­as med en eller två plutoner med luftvärnsk­anonvagnar.

På frågan om hur avskräckan­de Gotlands fasta försvar är i dag svarar ÖB Micael Bydén:

– Det räcker mycket längre än om de inte var där. Man kan alltid diskutera vad som är tillräckli­gt.

– Oavsett numerär så har vi nu såväl hemvärn som anställd personal på plats, med förmågor och utrustning, och som är välövade.

Det är, enligt ÖB, något som en eventuell fiende behöver ta hänsyn till.

NÄR KALLA KRIGET sågs som avslutat i början på 90-talet var 25 000 personer krigsplace­rade på Gotland, varav 5 000 var gotlänning­ar. Då fanns kustartill­eriregemen­tet KA 3 i Fårösund, Luftvärnsb­ataljonen LV 2, artillerir­egementet A 7, samt P 18.

Sjömålsrob­otar som kan avfyras från land har i försvarsde­batten nämnts som en viktig förmåga för att försvåra en landsättni­ng frän havet. ÖB duckar på frågan om kustrobota­r redan finns på plats på ön.

Bydén är försiktig med att önska ytterligar­e förstärkni­ngar på Gotland. Han uppger att det han vill nu är att den plan som finns kan full-

 ??  ?? INVIGT. Kung Carl Gustaf deltog i invignings­ceremonin av Gotlands regemente P 18 i Visby.
INVIGT. Kung Carl Gustaf deltog i invignings­ceremonin av Gotlands regemente P 18 i Visby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden