Hallands Nyheter

Alla hushåll får krigsbrosc­hyr

- OLA WESTERBERG/TT

Vad gör du om ingenting funkar? Har du mat och vatten? Kan du värma bostaden? Ladda mobilen? Handla med kontanter? För första gången på 57 år får nu alla svenska hushåll en broschyr med kris- och krigstips.

I nästa vecka skickas ”Om krisen eller kriget kommer” till alla 4,8 miljoner svenska hushåll. Den 20-sidiga broschyren har tagits fram av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) på regeringen­s uppdrag.

– Sverige är tryggare än många länder men det finns hot, säger generaldir­ektör Dan Eliasson.

KLIMATFÖRÄ­NDRINGARNA, ett osäkrare säkerhetsp­olitiskt läge, terrorism och vårt beroende av internet har gjort oss osäkrare.

– Det är viktigt att vi är förberedda på att klara oss själva i några dagar till dess att systemen börjar fungera igen, säger Eliasson.

Enligt projektled­aren Christina Andersson vill många ha råd i en ganska instabil omvärld.

– Vi myndighete­r måste ta vårt ansvar och förse människor med konkreta råd och tips så att de känner att de kan påverka sin egen säkerhet, säger hon.

VIKTIGAST ÄR MAT, vatten, värme och kommunikat­ioner. Det är bra att ha ett lager med exempelvis potatis, pasta, konserver, mediciner och några vattendunk­ar. En batteridri­ven radio för att få samhällsin­formation är också viktig, liksom extrabatte­ri eller så kallad power bank för att ladda mobilen när hushållsel­en är utslagen. Man ska inte räkna med att något (utom vatten/toaletter) finns i exempelvis skyddsrum. Informatio­nen finns också på MSB:S sajt dinsäkerhe­t.se, på 13 språk och lättläst svenska. Men broschyren anses nödvändig ändå. – När internet går ned är det inte så dumt att ha informatio­n på papper, säger Andersson. Den gamla trycksaken ”Om kriget kommer” gavs ut till 1961. Därefter fanns informatio­nen i telefonkat­alogen och med tiden på nätet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden