Hallands Nyheter

Er på Gotland

- TT

följas. Det kräver bland annat miljötills­tånd för att kunna genomföra militärövn­ingar och bygglov för att försvarsin­frastruktu­ren.

Det nya regementet på Tofta skjutfält ska vara klart 2020 och beräknas kosta 780 miljoner kronor.

Det var det försämrade säkerhetsl­äget och ett aggressiva­re Ryssland som ledde till att regering och riksdag 2015 beslutat om en permanent militär närvaro på Gotland.

ÖB UNDERSTRYK­ER ATT sannolikhe­ten är fortsatt låg för ett direkt angrepp på Sverige. Han tillägger dock att om en konflikt skulle blossa upp i Östersjöre­gionen så ligger Gotland i ett militärstr­ategiskt mycket viktigt område.

Ett vanligt krigsscena­rio är att en konflikt uppstår mellan Ryssland och de baltiska staterna och att Ryssland då ockuperar Gotland för att stoppa Natoförstä­rkningar.

Stefan Löfven vill i dag inte utlova några ytterligar­e förstärkni­ngar till Gotland.

– Det är svårt att säga något om det nu, men vi måste hela tiden se på omvärldslä­get och agera utifrån, det, säger han. * Det militära försvaret av Gotland går tillbaka till 1811. Då infördes Gotlands nationalbe­väring, en slags värnplikt. Det var 90 år före den allmänna värnplikte­n infördes i Sverige. Försvarsma­kten på Gotland var som störst under mitten 1990-talet. Då var 25 000 personer krigsplace­rade på ön. * * *

Då fanns också fyra olika förband på Gotland.

År 2000 lades tre av dem ned.

År 2005 lades även P 18 ned.

Beslutet att återupprät­ta P 18 togs i december 2018.

* * *

* *

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ??
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT
 ??  ??
 ?? Källa: FÖRSVARSMA­KTEN ?? År 2020 väntas regementet Tofta skjutfält vara fullt utbyggt.
Källa: FÖRSVARSMA­KTEN År 2020 väntas regementet Tofta skjutfält vara fullt utbyggt.
 ??  ?? på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden