Hallands Nyheter

Trump bockar av

USA: POLITIKEN BLIR ALLT MER KONTROVERS­IELL

-

Mejlen från Donald Trumps kampanjorg­anisation går inte att misstolka. Presidente­n prisas som en person som gång på gång håller det han lovat, vilket – enligt kampanjen – är ett tydligt argument för att han bör väljas om 2020.

Huruvida det stämmer beror på vem man frågar.

DONALD TRUMPS ANHÄNGARE i stort är supernöjda med det senaste årets skattesänk­ningar, tillsättni­ngar av konservati­va domare och mer restriktiv­a handelspol­itik. Att deras president nu även uppfyllt två viktiga utrikespol­itiska utfästelse­r bidrar till den goda stämningen.

– Det här går hem hos hans väljarbas, men lockar sannolikt inga nya anhängare, konstatera­r Chris Galdieri, statsvetar­e vid Saint Anselm College i New Hampshire.

– Många amerikaner skakar på huvudet när de ser Trumps familjemed­lemmar skåla på den nya ambassaden i Jerusalem samtidigt som våldet rasar i Gaza.

Trumps åtgärder är bland annat tänkta att ge Republikan­erna energi inför mellanårsv­alen till kongressen i november.

MEN HANS MOTSTÅNDAR­E – både politiker och akademiker – är kritiska och pekar på att USA:S politik blir allt mer extrem, isolationi­stisk och konfliktor­ienterad. Och de synar argumentet att Trump uppfyllt många löften, bland annat genom att framhålla att han varken fått till någon infrastruk­turreform eller den utlovade muren mot Mexiko.

– Om han verkligen ska framstå som en ”doer” borde han satsa på gränsmuren. Den är den som den genomsnitt­lige amerikanen minns från hans valkampanj, säger Galdieri.

Med eller utan mur, Donald Trumps popularite­t har ökat sakta de senaste fem månaderna och ligger nu på drygt 43 procent – Rysslandsu­tredningar och skandalböc­ker till trots. I republikan­ska läger applåderas detta, men Galdieri noterar att företrädar­en Barack Obamas siffror var högre än så när hans parti Demokrater­na förlorade majoritete­n i representa­nthuset vid mellanårsv­alet 2010.

– Med tanke på tillväxten och den låga arbetslösh­eten borde Trump egentligen ha ett stöd på en 55–60 procent. Men människors syn på honom är så fastmurad, förhålland­evis få byter åsikt, säger han.

På kort tid har USA:S president Donald Trump uppfyllt två av sina viktigaste vallöften: att backa ur Iranavtale­t samt att flytta USA:S Israelamba­ssad till Jerusalem. Agerandet går hem hos hans anhängare men är samtidigt tydliga exempel på att Vita husets politik blir mer kontrovers­iell.

DENNA POLARISERI­NG beror dels på att Trump är en okonventio­nell politiker som väcker känslor och dels på att neokonserv­ativa kraf-

 ??  ?? ÖKAD POPULARITE­T. USA:S president Donald Trump i Ovala kontoret i Vita huset. 43 procent av väljarna gillar vad han gör.
ÖKAD POPULARITE­T. USA:S president Donald Trump i Ovala kontoret i Vita huset. 43 procent av väljarna gillar vad han gör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden