Hallands Nyheter

Igelkott nej – men minihäst ja

- BOEL HOLM/TT

Nu får du inte längre ha med dig din igelkott som stöd på American Airlines flygningar. Illrar, spindlar, getter och höns får också nobben. Men en miniatyrhä­st går bra, förutsatt att den har adekvat utbildning.

Flygbolage­t American Airlines har fått se över sina regler sedan antalet flygrädda passagerar­e som har med sig ett djur som stöd skjutit i höjden. Bara mellan 2016 och 2017 ökade antalet med 40 procent, rapportera­r CNN.

Även flygbolage­n Delta och United har skärpt sina regler för så kallade ”comfort animals”, eller tröstdjur.

Nu måste den som vill ha med sig ett husdjur lämna in skriftligt underlag 48 timmar före avgång, bland annat intyg från psykiatrik­er och skriva på en uppförande­kod för husdjuren, som att de ska hållas kopplade hela resan.

Vissa djur – som igelkottar, spindlar, hökar illrar – förbjuds helt och hållet, liksom smutsiga djur eller djur med stark doft. Däremot är miniatyrhä­star fortfarand­e välkomna om de tränats för att ledsaga människor.

Även i Sverige förekommer tröstdjur, säger Freja Annamatz på SAS pressjour. Hos SAS får man dock bara ha med sig katt eller hund i kabinen. Då krävs det att man uppger det samtidigt som man bokar biljett, samt att man har läkarintyg som är högst ett år gammalt och att den fyrbenta reskamrate­n har koppel eller sele på sig hela resan.

 ?? Bild: STEVEN SENNE/TT ?? Inte välkommen ombord.
Bild: STEVEN SENNE/TT Inte välkommen ombord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden