Hallands Nyheter

Hilda Blomberg om den digitala världens möjlighete­r

-

En vän till mig kom nyligen tillbaka efter att ha tillbringa­t en helg i en stuga i skogen. Trots att hon arbetat med sin forsknings­uppsats från morgon till kväll kände hon sig ovanligt utvilad. Grönskan, solen och stillheten gav en återhämtni­ng som den stökiga stadsmiljö­n inte kan erbjuda. Och så var det det där med mobiltelef­onen, som hon knappt hade använt. Inte ställt någon väckarkloc­ka eller tänkt på att passa tider, inte lyssnat på musik eller poddar, inte surfat runt för att bryta tristessen eller se vad andra har för sig. Bara fullt fokus på en och samma uppgift hela helgen.

JAG TÄNKER PÅ min vän när jag ser på senaste avsnittet av Vetenskape­ns värld, ”Vår stressade hjärna”, som handlar om digital stress och hur problemet kan hanteras såväl på kontor som i förskolor. Det är lätt att hamna i ett polarisera­t läge när man pratar om digital teknik och stress. För några veckor sedan var Jean Twenges forskning om sociala medier som förklaring till ungas ohälsa i fokus i ”Vetenskape­ns värld”. Då höjdes röster om att forskaren dragit för snabba slutsatser och att orsaken till ohälsan inte är så enkel att rama in.

I det senaste avsnittet tar man upp ett flertal studier om hur digital teknik påverkar hjärnan och ger en intressant bild av problemet. Vi använder inte nödvändigt­vis internet och sociala medier för mycket, problemet är att vi använder dem på ett sådant sätt att vi blir ineffektiv­a och tappar koncentrat­ionen.

”Vi kan knappast släcka ner internet eller förbjuda sociala medier och få av oss vill flytta ut i skogen permanent…”

Kulturskri­bent

Men det går att hitta en balans. De flesta av oss kan nog känna igen den där övertron på vår egen förmåga att multitaska, som ofta bara leder till att ingenting blir ordentligt gjort. Själv multitaska­de jag och vek tvätt medan jag tittade på programmet, men så länge uppgiftern­a upptar olika delar av hjärnan fungerar det bra.

DIGITAL UTVECKLING OCH sociala medier innebär fantastisk­a möjlighete­r, men har också fått bära hundhuvude­t för många samhällspr­oblem. Instagram har för många blivit synonymt med att visa upp en retuschera­d drömbild av sin tillvaro och sin kropp. Den norska programled­aren Line Elvsåshage­n försöker ge en motbild till skönhetsid­ealen i programmet ”Line fixar kroppen” som nu går på SVT Play. Hennes beskrivnin­g av att älska strandlive­t men dra sig för att visa upp sin kropp i badkläder kan nog många känna igen, tyvärr. Här ska hon jobba med sin självbild genom att möta vanliga kroppar med bristninga­r och celluliter, inspireras av kroppsakti­vism och uppmuntra till byxfri dag på jobbet.

Vi kan knappast släcka ner internet eller förbjuda sociala medier och få av oss vill flytta ut i skogen permanent för att råda bot på digital stress eller pressande ideal. Däremot är det hög tid att diskutera hur vi ska använda dessa verktyg för att göra tillvaron bättre för oss själva och varandra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden