Hallands Nyheter

Sen start ingen dröm

FOTBOLL: KONSTANT LÅGA PUBLIKSIFF­ROR PÅ SENA LÖRDAGSMAT­CHER

- Simon carlsson simon.carlsson@hn.se 010-471 53 27

De 923 personer som kom till matchen mot Öster utgjorde den näst lägsta publiksiff­ran någonsin för Varbergs Bois i Superettan. Dessutom fortsätter trenden med väldigt låga publiksiff­ror vid matchstart 18.00 en lördag.

”Dagens publiksiff­ra, 923 personer”. Samtidigt som speakern annonserad­e Varbergs Bois näst sämsta publiksiff­ra någonsin i Superettan tog Kujtim Bala ett djupt andetag och skakade på huvudet.

–Anledninge­n att jag skakade på huvudet var ju självklart ekonomin. Det här var tyvärr jätteolyck­ligt, säger Bala.

LÖRDAG KVÄLL OCH pingstafto­n var ingen bra kombinatio­n för att locka åskådare till Påskbergsv­allen.

–Dessutom var det konfirmati­oner, den kombinatio­nen blev förödande. Vi hade för mycket att konkurrera med, säger Bala och fortsätter:

– Vi märkte det när vi skulle ordna funktionär­er också. Det var svårt, många av de som alltid ställer upp flaggade tidigt för att det skulle vara borta.

Endast septemberm­atchen mot Utsikten 2015 (868 personer) har lockat färre åskådare till Påskbergsv­allen när det gäller spel i Superettan.

SÅVÄL 2017 SOM 2016 var det också så att den lägsta siffran kommit just i en match som spelades lördag kl 18.00. Slump eller ett mönster?

–Jag kan ju säga att den här matchen ger oss ett ordentligt hack i intäktskur­van vad gäller publik och det var inget som vi behövde. Å andra sidan kan jag säga att jag är jätteglad över de som faktiskt var där, säger Bala.

Superettan har så kallat spelordnin­gsmöte två gånger per säsong. Fram till och med omgång 16 är spelschema­t klart och Bois har ingen mer hemmamatch under sen lördagskvä­ll i den här perioden.

– Datumen är ofta fastställd­a från början, sen får klubbarna alltid göra önskemål. Jag minns inte riktigt, men det är möjligt att jag hade kunnat försöka ändra på den här matchen. Sen är det långt ifrån säkert att våra önskemål hade beviljats, säger Bala.

OFTA BESKYLLS TV för att styra över när matcherna startar, men det dementeras från högsta ort.

– Schemalägg­ning är inte det enklaste i världen, det är en otrolig mix av olika komponente­r. Det är väl aldrig som något lag får 100 % som de vill och till syvende och sist så är det förbundets tävlingsko­mmitte som bestämmer, säger Sef:s generalsek­reterare Mats Enquist.

Bland de som har synpunkter på starttider nämner Enquist, bland annat, supportrar, Svenska Spel, polisen och sändande tv-bolag.

–Men ingen enskild part kan styra över spelordnin­gen och ingen kommersiel­l aktör har beslutande­rätt på schemat, säger Enquist.

Huruvida fler klubbar har problem med publik på sena lördagsmat­cher vet varken Kujtim Bala eller Mats Enquist på rak arm.

– Men Sef jobbar för lagens bästa och om de märker något systematis­kt fel så gör de något åt det. Där känner jag mig trygg, säger Kujtim Bala.

 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? TOMT. Det var glest på ståplatslä­ktaren under matchen mot Öster.
Bild: NICKLAS ELMRIN TOMT. Det var glest på ståplatslä­ktaren under matchen mot Öster.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden