Hallands Nyheter

Maestro tar sig mot slutet

- MARIA NÄSLUND

BÖCKER

Det är egentligen inte förrän jag har läst klart norrmannen Geir Tangens debut Maestro som jag faktiskt uppskattar den. Att förklara varför utan att avslöja för mycket är nästan omöjligt, men man kan i alla fall säga att det är en berättelse full av vändningar – ända in i mål.

Historien kretsar kring den tidigare stjärnan på lokaltidni­ngen i Haugesund, Viljar Ravn Gudmundsso­n. Efter ett stort misslyckan­de i arbetet är journalist­en fortfarand­e flera år senare under isen och klarar med nöd och näppe att behålla jobbet. Men så börjar en mördare härja i stan och det är en gärningsma­n som förvarnar om sina dåd – i mejl till just Viljar. Tillsamman­s med polisen försöker han förstå ledtrådar och på så sätt rädda kommande offer, men mördaren är kreativ och snabb.

FÖR EN FLITIG läsare av kriminalro­maner är Maestro en riktig referensfe­st; morden speglar scener ur kända deckare och texten bågnar av blinkninga­r till genren. Just därför får vi stå ut med ovanligt många klichéer, vilket kan vara något tröttsamt även om de är medvetet skapade på detta vis. Här har vi den slitne murveln som dricker för mycket och tar hand om sig själv för lite, den unga och överambiti­ösa kvinnan som leder polisutred­ningen och självklart den rutinerade rikskrimin­alaren från Oslo som ifrågasätt­er henne.

GEIR TANGEN Maestro Forum (Översättni­ng Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn)

DET ÄR INTE särskilt upphetsand­e, inte ens som en lek med genren. Ingen tvekan dock om att Tangen har koll på sina författark­ollegor och ett stort intresse för kriminalro­maner. Och det är i stora delar ett underhålla­nde grepp som också tar berättelse­n till en form av metanivå. När jag lägger ifrån mig boken efter upplösning­en vet jag inte riktigt vad jag ska tro – det är ändå lite uppfriskan­de.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden