Hallands Nyheter

Majja tog time-out från mobilen

- LENA EKSTRAND livsstil@gp.se

Majja Frisk var beroende av sin telefon. Förra året köpte hon därför en klassisk klockradio, ett inköp som förändrade hennes nattvanor.

– Jag kollade min mobil från morgon till kväll. Ibland tyckte jag inte att jag hade så mycket tid över till annat, för det går bort otroligt mycket tid med mobilen utan att man märker det, säger Majja Frisk, 29 år.

MAJJA VILL DELA med sig av den bästa investerin­g hon gjorde 2017, en hederlig klockradio.

– Med den behövde jag inte längre mobilen som väckarkloc­ka, den bannlystes helt från sovalkoven. Det har inneburit mindre skärmtid innan jag somnar, färre störningar om nätterna och min dag börjar inte längre med sociala medier. Dessutom ger klockradio­n ifrån sig ett mysigt ljus och Lugna favoriters ljudnivå stegras successivt vid väckning, säger hon.

Christian Benedict, sömnforska­re vid Uppsala universite­t, ger stöd för Majja Frisks idé om ett skärmfritt sovrum. Dels behöver hjärnan varva ner inför sänggående­t, dels påverkar skärmljuse­t kroppens framställn­ing av hormonet melatonin som hjälper oss att somna, påpekar han.

MINDRE MOBILTID GÖR att Majja nu kan lägga fokus på rätt grejer, tycker hon. Hon tar inte längre med sig telefonen till träningslo­kalen eller på hundpromen­ader.

 ??  ?? MAJJA FRISK.
MAJJA FRISK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden