Hallands Nyheter

Extremt tidiga stjärnor hittade

STJÄRNOR BÖRJADE BILDAS TIDIGT I DET NYFÖDDA UNIVERSUM

- ROLAND JOHANSSON/TT

Studien, som publiceras i Nature, bygger på observatio­ner från radioteles­kopgruppen Alma och det optiska jätteteles­kopet VLT i Chile.

I den avlägsna galaxen, med beteckning­en MACS1149-JD1, upptäcktes ljus som härrör från joniserat syre. Ljuset skickades ut för 13,28 miljarder år sedan, en näst intill ofattbart lång tid och bara docent vid institutio­nen för fysik och astronomi vid Uppsala universite­t 500 miljoner år efter universums födelse i Big Bang.

SYRET ÄR ETT bevis för förekomst av stjärnor eftersom syre inte fanns i universum innan de första stjärnorna tändes.

Stjärnorna i galaxen är redan mogna, vilket visar att de började bildas vid ett tidigare stadium. Med * Big Bang, Stora smällen, är benämninge­n på den händelse då universum enligt rådande teorier föddes för 13,8 miljarder år sedan, och därefter expanderad­e, varpå galaxer, stjärnor, planeter och alla andra beståndsde­lar av världsallt­et bildades. * Cirka 4,9 procent av universum är vanlig materia, 26,6 procent är mörk materia, och 68,5 procent är mörk energi. Vad de två sistnämnda består av är okänt. * Uttrycket Big Bang lanserades 1950 av den engelske astrofysik­ern Fred Hoyle, fast i polemiskt syfte. Hoyle trodde inte själv på teorin.

FÖRUTOM SYRE UPPTÄCKTE man små mängder av väte i galaxen. Det är de tidigaste kända förekomste­rna av båda dessa grundämnen.

Så mycket längre tillbaka i tiden än så här är svårt att nå. Med James Webb-teleskopet, det nya rymdtelesk­opet som ska tas i bruk 2020, kommer man att kunna se bakåt till samma tidpunkt, cirka 200-250 miljoner efter Big Bang. Men sedan blir det för ljussvagt för den typen av observatio­ner.

Nästa steg blir då det planerade radioteles­kopet SKA (Square Kilometre Array).

– Då kan vi studera vätgasen som stjärnorna bildades av. Med SKA kan man få fram en tredimensi­onell karta av vätgasen, och se hur bildandet av de första generation­erna galaxer påverkade resten av universum, säger Zackrisson.

I en ny studie har forskare upptäckt bevis för syre i en avlägsen galax för över 13 miljarder år sedan, samt bevis för stjärnbild­ning bara 250 miljoner år efter universums födelse i Big Bang.

”Det är det tidigaste kända beviset för stjärnbild­ning i universum.”

ERIK ZACKRISSON

 ?? Bild: NASA/ESA/TT ?? GAMLA GALAXER. På bilden syns den avlägsna galaxhopen som forskarna studerat med teleskopen Alma och VLT. I galaxen MACS1149-JD1 (infälld på bilden) har forskarna kunnat se bevis för extremt tidiga stjärnor.
Bild: NASA/ESA/TT GAMLA GALAXER. På bilden syns den avlägsna galaxhopen som forskarna studerat med teleskopen Alma och VLT. I galaxen MACS1149-JD1 (infälld på bilden) har forskarna kunnat se bevis för extremt tidiga stjärnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden