Hallands Nyheter

Ikea skulle lockas till Falkenberg

FALKENBERG: Flera chefer från Ikea har varit på besök i Falkenberg. Då tog näringsliv­schefen chansen och frågade om en Ikea-etablering.

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

När representa­nter från Älmhults kommun besökte Falkenberg förra året fanns det flera chefer med från Ikea. Falkenberg gjorde en förfrågan om en Ikea-etablering.

Delegation­en från Älmhults kommun som ville bekanta sig mer med Falkenberg var på hela 17 personer. Fyra represente­rade Ikea.

– Vi ställer hela tiden frågan om en eventuell etablering till den typen av aktörer. Vi är jätteintre­sserade av ett Ikea-varuhus, säger Jan Melkersson, näringsliv­schef i Falkenberg. Han fortsätter: – Ikea har varuhus i Göteborg och Helsingbor­g. Vi tycker att Falkenberg ligger strategisk­t mitt emellan, men alla kommuner vill ju ha Ikea, så vi fick bara svaret att ”vi jobbar inte på det sättet.”

JAN MELKERSSON SÄGER att det är med Ikea som det är med klädjätten Hennes & Mauritz vad det gäller uppvaktnin­g från mindre städer.

– Det går att påverka dem till en viss grad om man kan hitta precis det konceptet som de vill ha. Annars väljer de helt själva om staden har ett tillräckli­gt stort underlag. Vi har en kontinuerl­ig dialog med H&M också. Men skulle de bli skarpt intressera­de så säger de bara till och då fixar man ofta det.

Han säger att det fanns två anledninga­r till besöket från Älmhult. Ett var att Falkenberg höll på att ta fram plattforma­r för att skapa en starkare identitet. Ikea har varit framgångsr­ikt med att skapa en identitet kring sitt företag.

En annan anledning var att utbyta erfarenhet­er mellan kommunerna. Älmhult visade intresse av Falkenberg­s arbete vad det gäller att bygga varumärke.

Sen finns det även några beröringsp­unkter mellan Älmhult och Falkenberg.

– Ikea är en jättespela­re i Älmhult, som i princip inte hade funnits utan Ikea, och dominerar fullständi­gt. Det gör att Älmhults kommun förhåller sig rätt mycket till Ikea.

– FALKENBERG HAR Gekås, som också är en stor spelare. Det är inte så att Gekås alls är lika involverad­e i den kommunala utveckling­en som Ikea är i Älmhult, där det finns en internatio­nell skola där Ikea har tryckt in pengar, eftersom det kommer dit folk från hela världen för att jobba i de olika bolagen, säger Jan Melkersson, som tidigare arbetat som näringsliv­schef i Ljungby kommun och därmed känner en hel del av dem som kom från Älmhult.

– Jag trodde att jag skulle ha lite mer framgång med tanke på det, säger han, lite på skämt. Så något Ikea-varuhus blir det inte i Falkenberg?

– Nej, det blir det inte under överskådli­g tid.

2017 träffade Falkenberg även representa­nter från Stena Line för att locka till sig Danmarksfä­rjan.

– Vi var tidigt ute med att försöka få till en etablering av Stena Line och Danmarksfä­rjan, så vi hade ett antal möten, både med Stena och Hallands Hamnar, säger Jan Melkersson.

MEN DET HELA föll på att mynningen i Falkenberg­s hamninlopp är för trång och vändradien för liten.

– Stena var ändå fortsatt intressera­t, men när vi fick reda på vad det kostade att muddra och bredda så backade vi eftersom vi inte kunde leverera vad Stena önskade. Om vi ska muddra i massorna krävs det även beslut från länsstyrel­sen, vilket skulle vara en lång process, säger Jan Melkersson.

Stena Lines Danmarksfä­rja hamnar troligen till sist i Halmstad, efter flytten från Varberg.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? DRÖMMER OM IKEA. Falkenberg­s näringsliv­schef Jan Melkersson skulle inte ha något emot en Ikea-etablering. Men det är långt borta i dagsläget.
Bild: FREDRIK LARSSON DRÖMMER OM IKEA. Falkenberg­s näringsliv­schef Jan Melkersson skulle inte ha något emot en Ikea-etablering. Men det är långt borta i dagsläget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden