Hallands Nyheter

VÄDER

-

”Stundom är människan herre över sitt öde”, skrev William Shakespear­e. Denna dag är inte en sådan stund, för oss som jobbar och tvingas att sitta inomhus.

Eva Wieselgren

Ta med många böcker utan att det blir tungt att bära. Läs i solen på stranden eller nattmörkre­t i tältet. Gör texten så stor som du vill ha den. Sommaren är högsäsong för läsplattan, en lätt och tålig pryl som bara behöver laddas någon gång i månaden.

Läsplattor med elektronis­kt bläck har hamnat i skuggan av ipad och andra surfplatto­r. De senare går att använda till mycket mer. Men är det just läsa böcker du vill göra är en platta med e-ink överlägsen.

Ytan är matt, det blir inga reflexer. Det är som att läsa en bok på papper, men med fördelen att du kan ändra textstorle­k och typsnitt efter vad som känns behagligt.

MÅNGA LÄSPLATTOR HAR inbyggd belysning när du läser i mörker. Annars är det bara att tända en lampa.

En läsplatta kostar från strax under tusenlappe­n till några tusen. Vilken som är bäst beror på hur du ska använda den.

Kindle är den mest kända läsplattan. Den finns i flera modeller. Den kopplar upp sig med wifi till Amazons bokaffär, där det är enkelt att handla engelska e-böcker. Det går att omvandla svenska e-böcker till Kindles speciella filformat. Köper du en bok på Bokon.se kan du skicka den till din Kindle med ett klick.

Det som inte går med Kindle är att låna e-böcker på biblioteke­t. Låneböcker­na har ett kopierings­skydd, Adobe DRM, som Kindle inte stöder.

Letto är en platta som är kopplad till Adlibris bokaffär. Med den köper du lätt både svenska och engelska e-böcker via wifi. Den hanterar också svenska biblioteks­böcker, men dem måste du låna med en dator och föra över till plattan via usb-sladd.

Kobo är ett annat märke som klarar låneböcker. Den är kopplad till en affär för engelska e-böcker och även där måste låneböcker­na föras över via dator.

LYSSNAR DU PÅ ljudböcker från Storytel kan du snart köpa en läsplatta där. Den klarar ännu inte att spela upp ljudböcker­na, men du kan lyssna i mobilen och sen fortsätta läsa på plattan, på rätt ställe i boken.

E-inkplattor­na har ofta wifi och ibland webbläsare, men de klarar inte att surfa på vanliga sajter. Att låna en biblioteks­bok direkt går nästan aldrig. Vill du kunna låna e-böcker utan dator är en ipad eller androidpla­tta bättre.

FÖR DEN SOM vill koppla bort sig från omvärlden på semestern är den svartvita läsplattan perfekt. Den kan inte kolla Facebook, den vet inget om dina mejl eller missade samtal. Den ger dig bara din bok.

 ??  ??
 ?? Bild: EVA WIESELGREN ?? FOKUS PÅ TEXTEN. En Kobo och en Kindle. Två läsplattor med pekskärm. Rymmer hela bokhyllan. Behöver sällan laddas. Storleken är som en pocketbok. Fina fodral som ser ut som riktiga böcker finns på klevercase.co.uk
Bild: EVA WIESELGREN FOKUS PÅ TEXTEN. En Kobo och en Kindle. Två läsplattor med pekskärm. Rymmer hela bokhyllan. Behöver sällan laddas. Storleken är som en pocketbok. Fina fodral som ser ut som riktiga böcker finns på klevercase.co.uk
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden