Hallands Nyheter

Niklas Johansson är ensam i världen om en uppfinning som monteras på din robotgräsk­lippare i jakten på metall.

FJÄRÅS: MAGNET PÅ ROBOTKLIPP­ARE NY UPPPFINNIN­G Niklas Johansson är ensam om uppfinning­en som rensar din gräsmatta från farliga metalldela­r. –Jag vill sälja den över hela världen, säger han.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Det är fullt upp för den 48-årige Förlandabo­n just nu. Han driver två verkstäder för Fjärås Lantmanna där han lagar allt från gräsklippa­re till traktorer. Och det var där som han insåg behovet av den lilla pryl han nu lanserar med full kraft. Allt tack vare de populära robotgräsk­lipparna.

– Jag är hundra på att det här blir stort, säger han. Robotgräsk­lipparna har blivit som familjemed­lemmar. Folk bygger små hus till dem och ger dem till och med namn.

MEN DET FINNS nackdelar. De billiga skärbladen som folk köper på nätet går lätt sönder och hamnar då i gräset. Robotens knivar är små och rakbladsva­ssa och därmed förrädiska för bara fötter och djurtassar när de ligger gömda i gräset.

– Folk lämnade in klipparna till mig och jag började fundera på en lösning, säger Niklas Johansson.

Han prövade med magneter hemma i den egna trädgården och hittade då både rakblad, skruvar och spik.

– Folk har en massa saker i gräsmattan som de inte har en aning om, säger han. Mycket hamnar där när man renoverar och snickrar.

Uppfinning­en är lika enkel som genial och kräver patent eftersom den är så lätt att kopiera. En rejäl

magnet sys in i ett tygfodral som hängs på robotgräsk­lipparens bakparti. När roboten jobbar släpar magneten efter och ”plockar upp” eventuellt skrot.

Men roboten är effektiv. Den hittar allting. Vi testade till exempel med målade symaskinsn­ålar på en 3000 kvadratmet­er stor gräsmatta och hittade alla.

NIKLAS JOHANSSON BERÄTTAR att han och en barndomska­mrat nu investerat en miljon kronor i uppfinning­en. Magneten tillverkas i den kinesiska staden Hangzhou och kostar några hundralapp­ar till kund.

– Tyvärr hade den blivit alldeles för dyr att tillverka i Sverige, säger han.

Hittills säljs den i ett 20-tal butiker i landet, bland annat hos CDON, under namnet Robomagnet. Man har också fått en generalage­nt i Norge. Varbergs kommun använder magneterna på sina stora robotklipp­are som sköter kommunens fotbollspl­aner.

–De funkar bra, det är starka magneter i dem, säger verksamhet­schefen Håkan Gustavsson.

Det svenska patentet är nästan klart.

– Vi vill skydda detta. På fredag lämnar vi även in en internatio­nell patentansö­kan, en PCT, berättar Yngve Hagberg på företaget Zacco som hjälper Niklas med det juridiska kring patenten.

 ??  ?? METALLSÖKA­RE. Niklas Johanssons lilla uppfinning hittar allt från trasiga rotorrakbl­ad till skruvar och rostiga spikar idin gräsmatta. Nu vill han ut på världsmark­naden.
METALLSÖKA­RE. Niklas Johanssons lilla uppfinning hittar allt från trasiga rotorrakbl­ad till skruvar och rostiga spikar idin gräsmatta. Nu vill han ut på världsmark­naden.
 ??  ??
 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ??
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden