Hallands Nyheter

Siffror i utsläppsde­batten

KLIMAT. Siffror som ska bevisa vilken regering som lyckats bäst kommer att upprepas. Men ska vi se framåt vill vi i stället höra vad partierna vill göra.

- Dag Gustavsson 010-471 52 72 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 23/5. En siffra vi kommer att höra nämnas ett antal gånger i den fortsatta klimatdeba­tten är 1,4. Närmare bestämt handlar det om den procentuel­la minskninge­n av Sveriges utsläpp under 2017.

I OCH FÖR sig är det enbart en preliminär siffra, men oavsett är det en siffra som visar att vi är långt ifrån den minsknings­takt som krävs om vi ska uppnå klimatmåle­t om nettonollu­tsläpp år 2045. Minsknings­takten som krävs är 5-8 procent per år.

Den sittande regeringen och inte minst Miljöparti­et kommer att få siffran slagen i huvudet ett antal gånger. Det blir helt enkelt svårare för dem att dra hem poäng på att berätta om vilka åtgärder de genomfört under sin regeringst­id om minskninge­n av utsläppen fortsatt är otillräckl­iga.

DET SKA SAMTIDIGT nämnas att Alliansen i klimatdeba­tten gärna påpekar att man under sin regeringst­id lyckades minska utsläppen. Med den statistik man då utgår ifrån borde de vara lite mer ödmjuka för utsläppsmi­nskningen under 20082009 påverkades rimligen även av den ekonomiska lågkonjunk­turen. Men oavsett detta är det ändå så att de borgerliga partierna genom pådrivande av Centerpart­iet gjorde bra mycket mer under sina regeringså­r än vad S och MP vill erkänna i sin retorik.

MEN HÄR HAR vi nu det troliga återkomman­de scenariot i alla kommande klimatdeba­tter inför valet. Medan opposition­en kommer upprepa siffran 1,4 procent som ett otillräckl­igt resultat kommer de rödgröna påpeka att nedgången under allianstid­en handlade om en lågkonjunk­tur.

BÄST VORE DET dock om de snabbt lämnade denna del av debatten för att istället berätta om vilka åtgärder de vill genomföra för att åstadkomma bättre resultat vid nästa mätning. Den gröna teknikutve­cklingen i Sverige behöver stimuleras ytterligar­e så att det blir tydligare att hög produktivi­tet och högkonjunk­tur går att förena med minskade utsläpp. Det krävs mer för att bevisa att tillväxt och minskade utsläpp går att förena. Inte bara en gång, utan gång på gång.

Men här har vi nu det troliga återkomman­de scenariot i alla kommande klimatdeba­tter inför valet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden