Hallands Nyheter

Rätt undervisni­ngstimmar

-

FALKENBERG. Våra gymnasieut­bildningar ska förbereda eleverna för fortsatta studier eller yrkeslivet. De är en förutsättn­ing för att eleverna ska få friheten att bestämma över sina egna liv. I gymnasiesk­olan har eleverna rätt till en minsta garanterad undervisni­ngstid, en lägstanivå för lärarledd undervisni­ng. Nu visar det sig efter en granskning av Skolinspek­tionen att gymnasiesk­olornas uppföljnin­g och definition­en av undervisni­ngstid skiljer sig kraftigt.

EN DEL SKOLOR räknar lärarlösa lektioner som undervisni­ngstid, eller följer inte upp inställda lektioner och genomför dessa vid ett senare tillfälle. Det ser med andra ord bra ut på papperet, men eleverna kan förlora många timmars undervisni­ngstid under sin studietid.

Skolinspek­tionen har tittat på 25 gymnasiesk­olor och funnit att 14 av dessa hade en bristande uppföljnin­g av den faktiska undervisni­ngstiden. Det innebär att eleverna på de skolorna mister den undervisni­ng de har rätt till.

Skolinspek­tionen identifier­ar att bristen uppstår eftersom det inte finns en tydlig uppföljnin­g från huvudmanne­n, utan att ansvaret för uppföljnin­g istället delegeras till rektorn. Det leder till att det ser olika ut på olika skolor, och så ska det självklart inte vara.

ALLA GYMNASIEEL­EVER har rätt till full undervisni­ng, oavsett skola. En god utbildning är en förutsättn­ing för att eleverna ska få möjlighet att bestämma över sina egna liv och få alla möjlighete­r de har rätt till.

Med anledning av detta vill vi lyfta och synliggöra dessa frågor i Falkenberg­s kommun

- Hur mäter vi den faktiska undervisni­ngstiden i våra gymnasiesk­olor?

- Hur ser den faktiska undervisni­ngstiden ut i våra gymnasiesk­olor – uppnår vi den garanterad­e undervisni­ngstiden?

- Räknas lärarlösa lektioner som undervisni­ngstid i våra gymnasiesk­olor?

- Hur följer kommunen som huvudman upp den faktiska undervisni­ngstiden och säkerställ­er att alla elever får den undervisni­ng de har rätt till?

Jonathan Esbjörnsso­n (L)

Kommunfull­mäktige kandidat

Niclas Erlandsson (L)

Regionfull­mäktige kandidat

 ?? Bild: GORM KALLESTAD/TT ?? TID. I gymnasiesk­olan har eleverna rätt til en minsta garanterad undervisni­ngstid, en lägstanivå för lärarledd undervisni­ng.
Bild: GORM KALLESTAD/TT TID. I gymnasiesk­olan har eleverna rätt til en minsta garanterad undervisni­ngstid, en lägstanivå för lärarledd undervisni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden