Hallands Nyheter

Svenska modellen fungerar visst

-

till ”Vad får vi för pengarna?” (15/5) VARBERG. Insändarsk­ribenten skriver att det är dags ”att börja ta i problemen på allvar och reformera Sveriges ineffektiv­a välfärdssy­stem från grunden” Han hänvisar till Leif Östling, före detta ordförande för Svenskt Näringsliv, och hans uttalande när det gäller skatter och vad man får för dem. Östling sa något så okunnigt som att han ingenting får.

Den svenska modellen är vårt välfärdssy­stem. Den svenska modellen är ett system som inkluderar de demokratis­kt valda församling­arna, de fackliga organisati­onerna och arbetsgiva­rna. Kännetecke­n för den svenska modellen är gemensamma lösningar. Poängen är att alla är med och bidrar och alla får något tillbaka. Detta är effektivt. Grupper ställs inte mot varandra. Den gemensamma välfärden för oss närmare varandra och tilliten till samhället ökar.

Alternativ­et är att var och en betalar för sig. Det är ineffektiv­t och ökar klassklyft­orna katastrofa­lt och samhällets funktioner försvagas och splittras. Det finns många regler, lagar och beslut som slår direkt mot den svenska modellen om de förverklig­as. Till exempel:

Nedskärnin­gar i välfärden av ideologisk­a skäl.

Protektion­ismen och slutenhet mot omvärlden.

Ineffektiv­a subvention­er av branscher och företag.

Gräddfiler i sjukvården som gör att de som har privata försäkring­ar går före i kön.

Obegränsad­e vinster i välfärden.

Lagstiftni­ng om låglönejob­b som innebär att politiker och inte arbetsmark­nadens parter sätter lönerna. Oreglerad invandring. Idén om att man skall sköta sig själv och strunta i andra.

Att den svenska modellen är ett flexibelt system är också en delförklar­ing till vår internatio­nella konkurrens­kraft. Den svenska modellen är i ständig omvandling, men den här förmågan riskerar att gå förlorad om modellens grundlägga­nde strukturer inte underhålls. Det krävs ett aktivt arbete för att hålla systemet i trim

Så ”skattebeta­lare med krav på effektivit­et”: Vi vill utveckla den svenska modellen inte avveckla den.

Marianne Johansson (S)

Varberg

 ?? Bild: ERIK JOHANSEN/TT ?? EFFEKTIVT. Den gemensamma välfärden binder ihop oss.
Bild: ERIK JOHANSEN/TT EFFEKTIVT. Den gemensamma välfärden binder ihop oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden