Hallands Nyheter

Hofstedts analys får godkänt av Aurell (M)

- Marcus.alsnas@hn.se

Hyrorna måste upp om vi ska klara underhålle­t, dundrade vd:n för Varbergs Bostad i måndagens HN. Han får gehör av bolagets styrelseor­dförande.

Varbergs Bostads vd Ulf Hofstedt flaggar i måndagens HN för att det kommer att bli svårt att ha råd med nödvändiga upprustnin­gar av det gamla bostadsbes­tåndet om han inte får höja hyrorna:

”Vi ligger på en hyresnivå som är ungefär tio procent under snittet i Halland. Det är ett känt problem”, sade Ulf Hofstedt då.

Han får nu gehör av sin styrelseor­dförande, moderata kommunpoli­tikern Annsofi Aurell:

”...och det är det Ulf Hofstedt flaggar för: det kan bli svårt att hålla samma höga nivå.”

ANNSOFI AURELL ordförande Varbergs Bostad

– Att det finns ett utrymme att höja kan man väl alltid diskutera men det är alltså tio, tolv procent billigare att bo hos allmännytt­an i Varberg än i övriga Halland och då måste man fråga sig om det är rättvist eller rimligt? säger hon.

ATT UTFÖRA underhålls­arbeten på den nivå som sker i dag – 2017 lade Varbergs Bostad 130 miljoner på underhåll mot normala 60–65 miljoner per år – blir en utmaning om bolaget också ska klara av att bygga nytt i den omfattning som är tänkt säger Annsofi Aurell:

– Vi har ett väldigt välskött bolag jämfört med många andra allmännytt­iga bolag och det är det Ulf Hofstedt flaggar för: det kan bli svårt att hålla samma höga nivå. Du menar att ni kan bli tvungna att lägga er på en lägre nivå än ni har tänkt?

– Alltså, pengarna ska räcka och då är det en fråga om det är viktigt att få fram nya bostäder, eller är det viktigt att topprenove­ra de gamla. Helst vill vi klara bäggedera, men som med vanlig hushållsek­onomi kan man inte göra allt man vill utan man får parera.

VICE ORDFÖRANDE i Varbergs Bostad är socialdemo­kraten Björn Johansson. Han anser att hyresfråga­n är något som bolagets ledning och motparten Hyresgästf­öreningen får sköta på egen hand, det är inget han vill lägga sig i:

– Det förhandlas mellan bolaget och hyresgästf­öreningen och det tycker jag är en bra princip. De är lyhörda och har intresse av att vi har ett stabilt och bra allmännytt­igt bolag. Jag har fullt förtroende för den förhandlin­gsprocesse­n.

MARCUS ÅLSNÄS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden