Hallands Nyheter

126 miljoner till ny färjetermi­nal

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Snabba beslut och snabba pengar krävs om Grenåfärja­n ska börja trafikera Halmstad redan nästa höst. Politikern­a i ledningsut­skottet vill därför skjuta till 126 miljoner.

Sedan januari i fjol har det pågått diskussion­er mellan Halmstads kommun och Stena Line om att flytta färjetrafi­ken från Varberg till Halmstad. Färjan knuffas som bekant bort från Varberg på grund av bygget av Varbergtun­neln och Västerport.

ÄN FINNS INGET avtal mellan Stena Line och Halmstad, men i går fattade kommunstyr­elsens ledningsut­skott ett beslut som innebär ett rejält kliv framåt. Det finns inga pengar avsatta i budgeten för satsningen, men politikern­a föreslår nu att man plockar 126 miljoner från kommunens eget kapital för att finansiera projektet i år och nästa år.

TANKEN ÄR ATT investerin­gen ska betala sig på sikt genom att ett tioårigt avtal skrivs med Stena Line.

– Förhandlin­gsklimatet är gott och förhoppnin­gsvis kan vi ha ett avtal klart före halvårsski­ftet, säger Jonas Bergman (M), utskottets ordförande.

Han tillägger att politikern­a i utskottet var helt överens.

Tiden för projektet är knapp. Därför måste planeringe­n igång omedelbart och upphandlin­gen ske redan i höst. De 126 miljonerna ska användas för att bygga själva färjetermi­nalen som ska ligga i princip på samma plats som förra gången Grenåfärja­n trafikerad­e Halmstad, och för att skapa nya ytor för verksamhet­er som måste flyttas för att ge plats åt terminalen.

Definitivt beslut i ärendet fattas av kommunfull­mäktige i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden