Hallands Nyheter

”En fara för demokratin”

SVERIGE: KVINNLIGA POLITIKER MÖTER MER HAT ÄN SINA MANLIGA KOLLEGOR

-

Kvinnliga kommunpoli­tiker utsätts för fler kränkande och elakare kommentare­r i digitala miljöer än sina manliga kollegor. Det visar en studie som Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) gjort på uppdrag av SKL.

* Här är några av förslagen som polisen presentera­t för justitiemi­nistern:

* Ett femte lärosäte, för att kunna utbilda fler poliser. I dag finns polisutbil­dningar i Växjö, Umeå och Stockholm. Utbildning i Malmö startar januari 2019. Det femte föreslås ligga i västra Sverige, och ska se till möjlighete­n till distansutb­ildning blir större.

* Personer med specialist­kunskaper ska kunna genomgå en polisutbil­dning.

* Rekryterin­gskampanj och andra insatser för att locka personer till polisyrket.

* För att behålla befintlig personal ska arbetsmilj­ön bli bättre, och lönerna bli konkurrens­kraftiga. Möjlighete­rna till fort- och vidareutbi­ldning ska utvecklas.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har låtit FOI analysera hur hat och hot mot sex kommunstyr­elseordför­ande, tre kvinnor och tre män, har sett ut i några olika svenska digitala miljöer i form av diskussion­sforum och alternativ­a medier med tillhörand­e kommentars­fält.

Den analyserad­e textmängde­n består av cirka 41 000 artiklar samt 4,8 miljoner kommentare­r och inlägg i de digitala miljöerna Avpixlat, Samhällsny­tt, Nordfront, Fria Tider, Motgift, Nordisk Ungdom, Nyheter Idag och Flashback.

Resultatet visar att cirka 20 procent av alla kommentare­r som handlar om en kommunstyr­elseordför­ande innehöll någon form av hat, hot eller kränkninga­r. De kvinnliga kommunpoli­tikerna är utsatta för fler kränkande kommentare­r som dessutom är elakare än för de manliga kommunpoli­ti-

 ??  ?? HATET SKAPAR KONSEKVENS­ER. ”Man blir försiktig med att våga fatta beslut”, tror SKL:S ordförande Lena Micko (S) .
HATET SKAPAR KONSEKVENS­ER. ”Man blir försiktig med att våga fatta beslut”, tror SKL:S ordförande Lena Micko (S) .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden