Hallands Nyheter

Conte påstås överdriva sina meriter

- MATTIAS MÄCHS/TT WIKTOR NUMMELIN/TT

Italiens radikala regeringsb­ildare har valt en relativt okänd professor till sin premiärmin­ister. Presidente­n Sergio Mattarella hade knappt börjat diskutera Giuseppe Contes namn innan denne anklagades för att ha överdrivit sina akademiska meriter. EU följer regeringsb­ildningen med viss oro.

Drygt två och en halv månad efter det italienska valet har populistis­ka Femstjärne­rörelsen (M5S) och främlingsf­ientliga Lega slutligen kommit överens om ett regeringsp­rogram. På måndagen kunde partierna presentera sin premiärmin­isterkandi­dat.

DEN 54-ÅRIGE juridikpro­fessorn Giuseppe Conte, specialise­rad på förvaltnin­gsrätt, är relativt okänd för de allra flesta italienare och har ingen politisk erfarenhet.

Mattarella har nu att avgöra om han ska godkänna förslaget. Under dagen har han tagit emot talmannen Roberto Fico och senatens Elisabetta Alberti Casellati för att diskutera Conte, uppger AFP.

M5S och Lega lyfter fram Conte som en person med rätt kompetens för att trimma landets ökända byråkrati.

– Conte är expert på förenkling, nedskärnin­g av byråkrati och effektivis­ering av den administra­tiva apparaten, vilket är vad många företag ber oss om, säger Legas partiledar­e Matteo Salvini i ett videouttal­ande.

Men sedan namnet offentligg­jordes har frågetecke­n rests om den tilltänkte premiärmin­isterns akademiska meriter. Giuseppe Conte är verksam vid ett universite­t i Florens och säger att han tidigare har ”fördjupat sina juridiska studier” vid flera av världens främsta universite­t; däribland brittiska Cambridge, franska Sorbonne och amerikansk­a Yale och New York University (NYU).

När New York Times frågade NYU sade universite­tets talesperso­n att ingen person med det namnet förekommer i deras register. Cambridge vill inte kommentera saken för Reuters, men Conte säger sig ha gått där år 2001, i september när universite­tet i regel har sommarstän­gt.

CONTE HAR INTE kommentera­t uppgiftern­a, men M5S säger i ett uttalande att han aldrig påstått sig ha gått någon specifik kurs eller ha tagit någon examen vid något av lärosätena.

De aspirerand­e regeringsp­artierna kom förra veckan överens om ett regeringsp­rogram. Det innebär ett stort statligt spenderand­e: Både M5S vallöfte om medborgarl­ön och Legas löfte om skattesänk­ningar uppfylls till stor del. Dessutom utlovas ett generösare pensionssy­stem.

Programmet har väckt oro i Bryssel – inte minst kring åsikterna om EU:S budgetregl­er och synen på frihandels­avtal.

– Vi har inte sett alla saker där så vi kommer naturligtv­is att lyssna på och tala med dem. Men det finns vissa saker där som är oroande, ja, säger handelskom­missionär Cecilia Malmström på väg in till dagens handelsmin­istermöte i Bryssel – utan att vilja ge några detaljer.

– Nej. Regeringen har inte formellt godkänts ännu så vi tänker inte börja diskutera hypotetisk­t, säger Malmström.

SVERIGES HANDELSMIN­ISTER Ann Linde (S), som också är på plats i Bryssel, säger att det som hittills framkommit av regeringsf­örklaringe­n från Italien väcker frågor som noga måste gås igenom.

– Men jag hoppas att det ska gå i den riktning som de har haft tidigare med ett nära samarbete med EU. Och framför allt en ekonomi som är hållbar. Vi har ett intresse av att euroområde­t är stabilt, säger Linde.

 ?? Bild: ALESSANDRA TARANTINO/TT ?? Juridikpro­fessorn Giuseppe Conte, som föreslagit­s som ny italiensk premiärmin­ister, under ett möte i mars.
Bild: ALESSANDRA TARANTINO/TT Juridikpro­fessorn Giuseppe Conte, som föreslagit­s som ny italiensk premiärmin­ister, under ett möte i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden