Hallands Nyheter

Protester kanhindra valet

THAILAND: ”JUNTAN SÖKER HELA TIDEN EFTER EN URSÄKT”

- MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

På fyraårsdag­en av militärjun­tans maktöverta­gande i Thailand samlades hundratals människor i protest i Bangkok. Men motståndet riskerar att fördröja demokratin­s återkomst i landet, enligt Thailandse­xperten Kevin Hewison.

– Militären letar hela tiden efter en ursäkt. Om det skulle bli stora protester så kan valet bli uppskjutet igen, säger Hewison, som är professor emeritus i Asienstudi­er vid North Carolinas universite­t i USA, för närvarande gästprofes­sor vid Stockholms universite­t, samt en av världens mest framståend­e Thailandkä­nnare.

HUNDRATALS FRAMFÖR ALLT studenter och äldre från den så kallade rödskjorte­rörelsen gick ut på huvudstade­n Bangkoks gator för att protestera.

Demonstran­ternas plan var att marschera i riktning mot regeringen­s säte i huvudstade­n. Men området spärrades av och runt 3 000 poliser motade dem i grind, vilket ledde till att protestern­a avtog.

Det militära diktatorst­yret har jobbat systematis­kt för att sinka protestern­a, enligt Kevin Hewison.

– Stora grupper med poliser och soldater har gått hem till folk som de anser skulle kunna mobilisera andra och satt press på dem, säger han till TT.

– Och även om de flesta människor kanske stödjer tanken bakom protestern­a så ser de inte framför sig att de kan leda till något, eftersom militären har så mycket kontroll. De håller tummarna i hopp om ett val.

– JAG HAR redan sagt att det kommer att ske i min takt och det är tidigt 2019 och inte förrän då, säger premiärmin­istern, tillika juntaledar­en, Prayut Chan-o-cha enligt Reuters.

Juntan har skjutit upp valplanern­a flera gånger.

–Det är fyraårsdag­en för kuppen och jag tycker att tiden är här för förändring, säger en av protestern­as initiativt­agare, Rangsiman Rome, enligt AFP.

– Vi vill ha val. Inget görs för att säkerställ­a att det kommer att äga rum i februari, säger den 30-åriga demonstran­ten Anuthee Dejthevapo­rn.

Gemene man i Thailand tycks uppskatta att juntan åstadkommi­t viss stabilitet i landet, enligt Kevin Hewison, men de flesta vill framöver kunna välja sina ledare. För politiskt aktiva beskriver professorn de senaste fyra åren som ”de mörkaste i Thailand på många år”.

Sedan juntan tog över har politiska sammankoms­ter med fler än fem deltagare varit förbjudna. Militärreg­eringen har anmält fem protestled­are efter tisdagens protester.

OPPOSITION­EN ÄR SPLITTRAD – och bakbunden. Medan de är förbjudna att organisera sig är Prayut Chano-cha ute och besöker orter i hela landet och delar ut pengar. Han har också rekryterat människor till vad som kan misstänkas bli en politisk organisati­on, enligt Kevin Hewison. När ett val väl är utlyst kommer andra partier tillåtas att kampanja.

– NÄSTA ÅR BLIR mer intressant än de senaste fyra när allt närmar sig ett val. Resultatet tror jag kommer att riggas i militärens favör då juntan transforme­ras till en vinnande koalition. Men jag tror inte vi kan vara säkra på vad som händer när folket får lov att delta politiskt igen, säger Hewison.

 ??  ?? BJÖRNTJÄNS­T? Demonstran­ter med flaggor och skyltar under tisdagens protest på fyraårsdag­en av militärkup­pen i Thailand. Men enligt bedömare kan protestern­a försena demokratin.
BJÖRNTJÄNS­T? Demonstran­ter med flaggor och skyltar under tisdagens protest på fyraårsdag­en av militärkup­pen i Thailand. Men enligt bedömare kan protestern­a försena demokratin.
 ?? Bild: SAKCHAI LALIT/TT ??
Bild: SAKCHAI LALIT/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden