Hallands Nyheter

Långväga gäst från annat solsystem

- MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

En asteroid som snurrar runt solen nära Jupiters omloppsban­a – fast åt andra hållet – tros ha kommit hit från ett annat stjärnsyst­em. Den långväga gästen kan dessutom vara den äldsta himlakropp­en i vårt system.

2015 BZ509, som asteroiden benämns, antas ha dragits in i omloppsban­a runt solen i samband med att vårt solsystem höll på att ta form för 4,5 miljarder år sedan.

DE NYA RÖNEN publiceras i tidskrifte­n Monthly Notices of the Royal Astronomic­al Society och rapportera­s i flera internatio­nella medier.

– Det är en stark kandidat till det äldsta objektet i solsysteme­t, säger Fathi Namouni, astronom verksam vid Côte d’azur-observator­iet i Frankrike och en av forskarna bakom studien, till Reuters.

BZ509 HAR EN diameter på ungefär tre kilometer och har liknande rörelsemön­ster som Jupiter runt solen. Men den rör sig till skillnad från nästan alla objekt i solsysteme­t åt motsatt håll.

Detta väckte forskarnas misstänksa­mhet och när klippans omloppsban­a datasimule­rades några miljarder år tillbaka i tiden blev slutsatsen att den måste ha kommit någon annanstans ifrån. Men var kom den ifrån? – Det är vad vi behöver ta reda på härnäst, säger Fathi Namouni till BBC.

 ?? Bild: A SIMON (GSFC)/TT ?? GAMMAL. En asteroid som ligger i motsatt omloppsban­a från Jupiter kom från ett annat stjärnsyst­em, enligt en studie.
Bild: A SIMON (GSFC)/TT GAMMAL. En asteroid som ligger i motsatt omloppsban­a från Jupiter kom från ett annat stjärnsyst­em, enligt en studie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden