Hallands Nyheter

Bakgrund: Juntans styre i Thailand

-

* Militären tog makten i Thailand i en oblodig kupp den 22 maj 2014, efter mer än ett halvårs våldsamma protester i landet. Premiärmin­istern Yingluck Shinawatra avsattes och senaten upplöstes.

* Landet har i fyra års tid styrts av juntan NCPO (Nationella rådet för fred och ordning) med generalen Prayut Chan-o-cha som ”tillfällig” premiärmin­ister. Juntan tog kontroll över landets etermedieb­olag, införde nya lagar som kringskar grundlägga­nde rättighete­r och fick bland annat stöd från den dåvarande kungen Bhumibol Adulyadej.

* Ett år senare infördes en lag som gav en stor del av den verkställa­nde makten i Thailand till Prayut Chan-o-cha, som dessutom erhöll immunitet. I och med den fick säkerhetss­tyrkorna också lov att fängsla människor utan rättslig prövning. Mängder av människor har fängslats, försvunnit eller lever i exil.

* Efter kuppen sade Prayut Chan-o-cha att det skulle ta ”minst ett år” innan demokratis­ka val skulle kunna hållas. Löftet har han dock skjutit framför sig och legitimera­t det med att det inte råder politisk stabilitet i landet. Juntan har under tiden ersatt parlamente­ts två kammare med en enda med ickefolkva­lda representa­nter. Nästan hälften är tidigare militärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden