Hallands Nyheter

Jennifer Wegerup ger ut ny barnbok om Olivia Schough

- Matilda.carlstrom@hn.se

Sportjourn­alisten Jennifer Wegerup från Falkenberg har släppt andra delen i barnboksse­rien om landslagss­tjärnan Olivia Schough från Drängsered.

Hur har ”Satsa allt, Olivia!” varit att skriva?

– Olivia är en väldigt intressant person att skriva om på det sättet att hon är positiv till livet och har en stor vinnarinst­inkt. Men samtidigt är hon bra på att prata känslor och har gått igenom väldigt svåra saker, som till exempel sin mammas död. Även i barnböcker vill man ge en komplex historia, och det får jag göra när jag skriver om Olivia.

Hur har du och Olivia samarbetat?

– Jag intervjuad­e henne inför den första boken för att samla in rena fakta. Årtal och själva ramberätte­lsen om hennes familj, mammans sjukdom och hennes lagbyten är på riktigt. I övrigt finns det en del fiktion också som driver boken framåt och gör den till en bra barnbok. Hon har läst och godkänt den och varit nöjd.

Du jobbar på Expressen till vardags, hur skiljer sig skrivandet för barn och vuxna?

– För vuxna kan du skriva mer mellan raderna. Med barn behöver du vara tydligare. Även om man ska ta dem på allvar så ska man ligga på rätt nivå. I den tredje boken kommer Olivias mamma att dö, och det är viktigt att behålla allvaret utan att det är för hemskt för ett barn att läsa om det. Det är en balansgång att inte banalisera utan att det blir för mörkt.

Det är en ganska salig blandning av glädje och sorg i boken, hur har det varit att skriva?

– Ja, hennes mamma blir sjukare och sjukare i andra boken. Det är också därför det är en så rik bok, och barn är ju också sådana att de kastar sig mycket mellan olika känslor. Alla som har barn vet att det är skratt ena stunden och gråt nästa. Det är det fina med barn, de är inte jämngrå utan lever alla känslor väldigt starkt.

Hur mycket lokalt kan man förvänta sig?

– Det blir en hel del eftersom både jag och Olivia är från Falkenberg­strakten. Det är roligt att skildra miljöer som man själv känner så väl. Då kan man skildra med stor trovärdigh­et, även om jag också hittar på en del. Kul att bidra till att Falkenberg med omnejd får uppmärksam­het också.

MATILDA CARLSTRÖM

 ?? Bild: PRESSBILD/OLIKA FÖRLAG ?? BOKSLÄPP. Jennifer Wegerup, sportjourn­alist från Falkenberg, är aktuell med andra delen i barnboksse­rien om landslagss­tjärnan Olivia Schough.
Bild: PRESSBILD/OLIKA FÖRLAG BOKSLÄPP. Jennifer Wegerup, sportjourn­alist från Falkenberg, är aktuell med andra delen i barnboksse­rien om landslagss­tjärnan Olivia Schough.
 ?? Bild: MATILDA CARLSTRÖM ?? BARNBOK. Jennifer Wegerup har skrivit ”Satsa allt, Olivia!”
Bild: MATILDA CARLSTRÖM BARNBOK. Jennifer Wegerup har skrivit ”Satsa allt, Olivia!”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden