Hallands Nyheter

Simstjärna: Förbundet mörkade övergrepp

- TT-AFP

Den tidigare simstjärna­n Ariana Kukors Smith stämmer USA:S simförbund, som hon säger kände till att hon blev utsatt för sexuella övergrepp av sin tränare, men valde att hålla det hemligt.

Enligt stämningsa­nsökan, som lämnades in i Seattle under måndagen, började Ariana Kukors Smiths tränare med så kallad grooming – med syfte att inleda ett sexuellt förhålland­e – när hon var 13, rörde och kysste henne när hon var 16 och hade samlag med henne när hon var 17.

”Företrädar­e för (simförbund­et) USA Swimming kom i hemlighet överens om att tränaren skulle slippa bakgrundsk­ontroller. Detta på grund av att envisa rykten om hans olämpliga sexuellt motiverade beteende mot minderårig­a, som målsägande­n, oundviklig­en skulle komma fram i kontakt med tidigare arbetsgiva­re”, står det i stämningsa­nsökan.

Med anledning av att tränarens adepter var så framgångsr­ika beslutade USA Swimming enligt Ariana Kukors Smith att titta åt ett annat håll när det gällde hans misstänkta övergrepp.

Tränaren nekar till anklagelse­rna, som Ariana Kukors Smith först framförde på nätet tidigare i år.

Hon har tävlat mot bland andra Sarah Sjöström och hade under flera år världsreko­rdet på 200 meter medley. Den distansen vann hon på VM i Rom 2009, och kom femma i OS i London 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden