Hallands Nyheter

Varbergare gör ny podd om hiphop

PODCAST: ALEXANDER FOGDE SKA FOKUSERA PÅ GÖTEBORG

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Alexander Fogde, med ursprung från Tvååker, har släppt en ny podd med fokus på hiphopscen­en i Göteborg. Han tycker att många inom hiphopen förtjänar mer uppmärksam­het.

För Varbergsbo­rna känns Alexander Fogde kanske framför allt igen från lokala hiphopgrup­pen LPA, som har varit i gång sedan 2005.

– Vi i LPA är vilande just nu kan man säga. Vi har inga skivor eller låtar på gång, men vi har heller inte sagt att vi ska lägga ner. Däremot har alla delar i LPA riktat fokus mot andra håll, säger Alexander.

ALEXANDER HAR LAGT mer tid och energi på solomusike­n – och på sin nya podd, vid namn ”GBG typ av sak”. Den finns nu ute i två avsnitt och fokus ligger på hiphopscen­en i Göteborg. I förra veckan släpptes det första avsnittet, där rapparen Mollgan är gäst. Det pratas om hans musik och karriär, om att bli en symbol för piratrörel­sen på internet, och om homofobin efter att han släppt en video där två män blir kära i varandra. I andra avsnittet, som släpptes under måndagen, gästar Pontus Gustavsson (även han med rötter i Varberg). Han är rappare och grundare av podcasten Gatuslang – även den om hiphop. Där fokuserar samtalet på scenerna i Stockholm kontra Göteborg.

– Gatuslang är kanske Sveriges största hiphop-podd. Han gör djupare intervjuer med folk som hållit på länge inom branschen. Dels vill jag skilja mig geografisk­t från hans podd, och bara fokusera på Göteborg. Dessutom vill jag ha med både stora och små namn. Varför blev det fokus på just Göteborg för din del?

– Jag är uppvuxen i Tvååker och Artistnamn: Alexander Molotov

Ålder: 28, född 1990

Familj: Sambo

Bor: Tynnered i Göteborg

Kommer från: Tvååker

Aktuell med: Ny podd - ”GBG typ Inspiratio­n: Podden ”Spår” har varit viktig i processen. Och sen är det podden ”Gatuslang”, av Pontus Gustavsson, gästen från avsnitt två av ”GBG typ av sak”. Han har gjort så mycket för svensk hiphop. Han är en person som inte har fått så mycket uppmärksam­het som han förtjänar. Han är den i Sverige som har bäst koll på svensk hiphop. bodde därefter i Varberg fram till i höstas. Sedan dess har jag bott i Göteborg. Jag har märkt att det finns ett stort fokus på Stockholm inom hiphopen. Vissa jag har intervjuat håller inte med mig, men jag tycker att många är duktiga i Göteborg men de syns inte. De får inte den uppmärksam­het som de förtjänar.

IDÉN TILL PODDEN fick Alexander genom sin utbildning, eftersom han läser en journalist­utbildning på Nordiska folkhögsko­lan i Kungälv.

– Det kändes både självklart och samtidigt inte självklart att det skulle vara om ämnet hiphop när jag började med podden. Jag hade många idéer om roliga infallsvin­klar. Jag är väldigt inspirerad av poddar som gör stora reportage med mycket resurser, men som ofta är fokuserade på krim. Podden ”Spår” var till exempel väldigt inspireran­de för mig. Så jag överförde det poddtänket på ett helt annat ämne.

av sak”

DE TVÅ FÖRSTA avsnitten av ”GBG typ av sak” har släppts under de senaste två veckorna – men det kommer inte riktigt att fortsätta komma avsnitt i samma hastighet.

– De två var ungefär som pilotavsni­tt. Jag ville se hur stressigt det blir och tänker nu att podden snarare kommer ut en till två gånger i månaden i stället. Jag har redan gjort justeringa­r till framtida avsnitt. Den reportagel­iknande stilen inspirerad­e mig men det blir så ofantligt mycket arbete så det kanske blir mer samtal i podden ändå.

Trots att de två första gästerna har varit män är det inte en trend Alexander vill hålla fast vid.

– Det finns många bra tjejer inom hiphopen också, men det blir lätt fokus på killar. Det vill jag försöka undvika och i stället hålla det relativt jämnt. Det är förhoppnin­g. Hur tänker du kring att starta en podd om ett ganska smalt ämne?

– Jag har tragglat detta ganska mycket. Jag har nog kommit fram till att det är bra att vara smal och nischad. Det finns så mycket poddar, och folk har så lite tid. De vill lyssna på något de tycker är intressant.

 ?? Bild: PRIVAT ?? PODDARE. Alexander Fogde har startat en ny podcast som än så länge släppts i två avsnitt.
Bild: PRIVAT PODDARE. Alexander Fogde har startat en ny podcast som än så länge släppts i två avsnitt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden