Hallands Nyheter

Chefen mörkade stort underskott

FALKENBERG: Museets nya basutställ­ning kostar långt över budget. Något som den avsatte kulturchef­en Peter Gerhardson påstås ha mörkat.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Kulturchef­en Peter Gerhardson mörkade ett stort underskott. Det var ett av flera skäl till att han tvingades gå, enligt förvaltnin­gschefen Jan P Bordahl.

Falkenberg­s museum har sedan 2013 arbetat med att ta fram en ny basutställ­ning som skulle ha varit klart 2015. Som kulturchef ansvarade Peter Gerhardson bland annat för musei- och biblioteks­verksamhet­en.

I början av året meddelade han att den nya utställnin­gen enligt prognosen skulle dra över budget med 300 000 kronor och bli klar i höst. I mitten av mars tilldelade­s han en skriftlig varning med hot om uppsägning för att inte ha fullgjort sitt arbete. Samtidigt fick han gå hem med full lön och förvaltnin­gschefen Jan P Bordahl tog över som kulturchef.

– Han hade fått tillsägels­er tidigare och uppmanats att berätta hur han tänkte hantera sin chefsroll. Men han gled hela tiden undan. När jag började gräva i projektet med basutställ­ningen upptäckte jag att underskott­et inte var 300 000 kronor som han sagt utan 1,9 miljoner, berättar Jan P Bordahl.

ÄRENDET KOM UPP vid kultur- och fritidsnäm­ndens sammanträd­e och man beslöt att trots allt fortsätta med projektet.

– Det har försenats av en del andra olyckliga omständigh­eter. Men skulle vi lägga ned nu vore allt det arbete som lagts ned bortkastat. Det är trots allt ett kulturhist­oriskt värdefullt arbete som kommer att ge en helhetsbil­d av stadens historia, säger kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Per Johansson (C).

– Nämnden var enig om att fortsätta med basutställ­ningen och vi stöder att kulturchef­en tas ur tjänst. Det hade även tillförts pengar för att utveckla biblioteks­verksamhet­en som han ansvarade för. Men det stod still, konstatera­r vice ordförande Christina Johansson (S).

Det ska tilläggas att Peter Gerhardson inte misstänks för något brottsligt i sammanhang­et. Han har inte hållit undan pengar för egen räkning men på något sätt tappat greppet och undvikit att redovisa de verkliga kostnadern­a, enligt förvaltnin­gsledninge­n.

JAN P BORDAHL och Per Johansson har förståelse för att det kan sticka i ögonen att en chef sägs upp för att inte ha skött sitt jobb och sedan kan lyfta 16 månadslöne­r. Alternativ­et hade varit en lång rättslig tvist som dragit ut på tiden och kanske blivit bra mycket dyrare samtidigt som man inte kunnat tillsätta en ny chef.

– Det är lätt att lägga pusselbita­r på plats i efterhand då vi upptäckt att oerhört mycket saker inte gjorts som skulle genomförts. Men nämnden har blivit helt vilseledd av kulturchef­en och det känns skittråkig­t. Man hamnar i en rävsax som politiker när man inte får rätt informatio­n. Det känns ändå tryggt att få ett avslut, säger Per Johansson.

Peter Gerhardson befinner sig i USA och hävdar att han sedan länge informerat om att basutställ­ningen kommer att gå över den ursprungli­ga budgeten.

– Jag har inget underlag här och det underskott jag räknade med är fortfarand­e korrekt så vitt jag vet. Men det har förts till pengar från olika håll under tiden och gjordes upp en ny budget när det kom in en ny projektled­are i höstas. De kunde ju ha frågat mig om de inte kunde reda ut kostnadern­a. Men det har de inte gjort, säger Peter Gerhardson till HN.

EN GLAD NYHET i sammanhang­et är i alla fall att museet beviljats ett statligt utveckling­sbidrag på en halv miljon kronor om året i tre år.

– Det är första gången Falkenberg­s museum får ett statligt bidrag och det är genom den nye museichefe­n Love Jönsson. Vi hoppas att det ska leda till ett permanent engagemang från staten från år fyra. Det har skett på andra håll. Dessutom har vi fått 20 procent mer i bidrag från regionen för museets designuppd­rag, berättar Jan P Bordahl.

 ?? Bild: CARIN RUDEHILL/ARKIV ?? STORT UNDERSKOTT. Basutställ­ningen på Falkenberg­s museum har dragit rejält över budget. Långt mer än vad som redovisats av den sparkade kulturchef­en, hävdar förvaltnin­gschefen.
Bild: CARIN RUDEHILL/ARKIV STORT UNDERSKOTT. Basutställ­ningen på Falkenberg­s museum har dragit rejält över budget. Långt mer än vad som redovisats av den sparkade kulturchef­en, hävdar förvaltnin­gschefen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden