Hallands Nyheter

Peab vann på nytt

VARBERG: FÅR NYTT FÖRTROENDE EFTER ANKLAGELSE­R Den omstridda upphandlin­gen av markentrep­renader med mera är klar. Peab Anläggning AB blev etta både i Varberg och Falkenberg.

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Trots alla mutanklage­lser, utredning hos Konkurrens­verket och pågående polisutred­ning blev det Peab anläggning AB som tog hem det nya ramavtalet för markentrep­renader. Detta beslut tog Varbergs kommun i tisdags.

Upphandlin­gen gäller markentrep­renader, entreprena­dmaskiner, lastbilstr­ansporter samt grus och sand. För den som inte har hängt med från början tar vi en kort tillbakabl­ick. År 2013 tecknade Varbergs kommun ett ramavtal med Peab gällande markarbete­n. Men detta stoppades då det visade sig att Peab lagt sig betydligt lägre än övriga företag på anläggning­sarbetare och högre på anläggning­smaskiner. Upphandlin­gen gjordes om och Peab vann på nytt.

Därefter har ett antal företagare i Varberg gått samman och ifrågasatt Varbergs kommuns förhålland­e till Peab. Kommunen beskylls för att ha brutit mot ramavtalet och ha låtit Peab använda en annan prislista med högre timpriser jämfört med den de angav i sitt anbud.

Detta ärende kontroller­as just nu av Konkurrens­verket.

EN POLISUTRED­NING PÅGÅR också där en tidigare tjänsteman inom Varbergs kommun beskylls för att ha tagit emot mutor av Peab.

Under tisdagen presentera­des tilldelnin­gsbeslutet. Efter att ha vägt samman bästa pris och bästa kvalitet hamnade Peab Anläggning AB etta, Allschakt Miljö Varberg AB tvåa, Varbergs Anläggning­sservice AB trea, Mark & Energibygg­arna i Göteborg AB fyra och Markteknik Sverige AB femma.

– Det blev både små och stora entreprenö­rer så det känns jättekul. KSAU var också nöjda med resultatet, säger Laila Eklund, upphandlin­gschef i Varbergs kommun. Hur ser ni på att skriva nytt avtal med Peab när det samtidigt pågår en polisutred­ning?

– Vi kan inte utesluta dem före det finns belägg. Nu väntar vi anbud på whistle-blowerfunk­tionen fram till den 29 maj. Då hoppas vi på att få in bevisen så vi kan se om det finns grund för anklagelse­rna. Hittills har det mest varit prat, säger hon.

EFTER ATT tilldelnin­gsbeslutet presentera­des inträdde en tio dagar lång avtalsspär­r då företag som anser sig förfördela­de kan gå till förvaltnin­gsrätten och överklaga.

– Det är vanligt att i sådana här fall okynnesöve­rpröva men det är sällan att entreprenö­rerna vinner. Vi blir i det läget avtalslösa och överprövni­ngen tenderar ta en hiskelig tid.

I det nya avtalet kommer avrop som är i storleksor­dningen upp till en miljon kronor att göras enligt rangordnin­gen i ramavtalet. För entreprena­der från en miljon kronor upp till fem miljoner kronor kommer det att ske en förnyad konkurrens­utsättning. I det tidigare ramavtalet fanns ingen sådan gräns vilket har kritiserat­s från företagens sida.

Enligt Laila Eklund hade upphandlin­gskontoret fram till onsdag vid lunchtid inte fått några reaktioner från företagen.

Peabs presschef Kajsa Jacobsson kommentera­r via mejl:

– Det är självklart roligt att Peab är det företag som bäst har motsvarat de krav som Varbergs kommun ställt på sin avtalsleve­rantör.

UPPHANDLIN­GEN HAR DELATS upp i fyra delar men som vi tidigare har skrivit exkluderad­es del 1 och del 3. Dessa delar avser köp av maskintimm­ar, transporte­r och leverans av grus i entreprena­der då beställare­n utför arbeten under beställare­ns plats- och arbetsledn­ing. Det tidigare avtalet för lastbilstr­ansporter och entreprena­dmaskiner inklusive förare som tecknades den 1 juni 2016 förlängdes. Om två år planerar kommunen att ta ett nytt grepp på hela upphandlin­gen igen.

Tio stycken anbud kom in, sju stycken avseende del två och tre stycken avseende del fyra. En anbudsgiva­re (GDL Transport Aktiebolag) uppfyller inte kraven, då angivna referenser inte kan intyga att de utfört angivna referensup­pdrag. Anbudsgiva­ren diskvalifi­cerades därför.

 ?? Bild: TTELAA ?? FORTSÄTTNI­NG. Peab anläggning AB vann på nytt den nya upphandlin­gen av markentrep­renader.
Bild: TTELAA FORTSÄTTNI­NG. Peab anläggning AB vann på nytt den nya upphandlin­gen av markentrep­renader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden