Hallands Nyheter

Insiderlig­a på Gekås åtalas

- Matilda.carlstrom@varbergspo­sten.se

Två före detta anställda har tillsamman­s med fem bekanta hjälpts åt att smuggla ut varor från Gekås via kassorna. Det menar åklagaren som inom kort kommer att väcka åtal.

Sju män mellan 18 och 31 år tros ligga bakom stöldligan på Gekås som vid upprepade tillfällen misstänks för att ha smugglat ut varor via kassorna. Inom kort kommer de att åtalas.

Det var i juni förra året som ligan upptäcktes genom att vakna medarbetar­e på Gekås fattade misstankar mot sina kolleger. Via kassorna ska varor för tiotusenta­ls kronor ha smugglats ut genom att den som satt i kassan helt enkelt inte slagit in dem.

GENOM ÖVERVAKNIN­GSKAMEROR har polisen nu kunnat kartlägga tillvägagå­ngssättet och fått en klarare bild av vilka som man tror ligger bakom.

Samtliga misstänkta är män mellan 18 och 31 år. Två av dem var vid de misstänkta brottstill­fällena anställd på Gekås. Bara en av dem misstänks för att ha legat bakom vid samtliga tillfällen.

– De misstänks totalt för nio gärningsti­llfällen, men alla sju män är inte misstänkta för alla tillfällen. En och samma person ska ha suttit i kassan vid samtliga tillfällen, säger Cecilia Bengtsson, åklagare, som inom kort kommer att väcka åtal mot männen.

DET ÄR SVÅRT att få en klar bild av till vilket värde de har stulit.

– Omfattning­en av stöldgodse­t har varit svårutrett i och med att det inte slagits in, utan man har fått utgå från övervaknin­gskameror. Vid ett tillfälle var det upp till 30 000 kronor, vid några tillfällen ett lägre belopp, som man kan bevisa, säger Cecilia Bengtsson.

Cecilia Bengtsson menar att männen är bekanta med varandra.

– Det vill jag påstå, men några av de misstänkta menar att de inte känner varandra över huvud taget, säger hon.

Två av de misstänkta medger vissa omständigh­eter, de övriga förnekar totalt.

Boris Carlsson, säkerhetsa­nsvarig på Gekås, tycker att det är skönt att man kommit vidare i ärendet.

– Det är ju snart ett år sedan så det känns bra så att det kan få ett slut, säger han.

Han anser att kameraöver­vakningen var A och O för att kunna avslöja de misstänkta och han hoppas att butiken ska få upp fler kameror.

– Vi för en dialog med den fackliga sidan i frågan, säger han.

”De misstänks totalt för nio gärningsti­llfällen, men alla sju är inte misstänkta för alla tillfällen. En och samma person ska ha suttit i kassan vid samtliga tillfällen.”

CECILIA BENGTSSON åklagare

ATT VAROR LÄGGS upp på kassabande­t utan att slås in av personalen är ett återkomman­de problem inom svensk handel – om än i mindre omfattning och mindre planerat än i det aktuella fallet på Gekås.

– Det är ett riskmoment som man såklart vill förebygga och förhindra. Personal ska inte lockas av frestelsen att bjuda på en vara till kompisen som kommer in och handlar, säger Boris Carlsson.

MATILDA CARLSTRÖM

 ?? Bild: ROBIN ARON/ARKIV ?? UTSATT. Åtal väntar de sju personer som misstänks för att ha smugglat varor genom kassorna på Gekås. Personerna på bilden har ingenting med händelsen i artikeln att göra.
Bild: ROBIN ARON/ARKIV UTSATT. Åtal väntar de sju personer som misstänks för att ha smugglat varor genom kassorna på Gekås. Personerna på bilden har ingenting med händelsen i artikeln att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden