Hallands Nyheter

Ojämställd idrott är ett politiskt magplask

IDROTT. Jämställdh­etsarbetet inom idrotten har gått alldeles för långsamt alldeles för länge. Det är ett misslyckan­de även för politiken.

- ELIN LARSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

LEDARE 24/5. Fördelning­en av resurser mellan kvinnor och mäns idrott och motioneran­de är ojämn och idrotten har långt kvar innan den är jämställd. Det visar en rapport som Centrum för idrottsfor­skning (CIF) har tagit fram och lämnat över till idrottsmin­ister Annika Strandhäll (S).

FÖR DEN KVINNA som idrottat, eller för de föräldrar som stått och hejat på sina tjejer, är rapporten knappast en överraskni­ng. Rapporten visar att den könsmässig­a snedfördel­ningen är som tydligast inom barn- och ungdomsidr­otten, där endast 39 procent av det offentliga stödet går till flickors idrottande. En förklaring till det sägs vara att tjejer i tonåren i större utsträckni­ng än pojkar lämnar föreningsi­drotten för träning i privat regi. Men även om det är en påverkande faktor så är det inte en fullgod förklaring. Rapporten lyfter även upp könsstereo­typa normer och ideal som en förklaring. 76 procent av de nationella idrottsför­bunden har en manlig ordförande och i nästan hälften av alla förbund består styrelsen till 60 procent av män.

Idrotten är en mans värld på nästan alla nivåer.

DET FÖRENINGSL­IV SOM Sverige har, som internatio­nellt sett är unikt, ska vi vara stolta över. Vi ser det viktiga i att barn och ungdomar ges möjlighete­n till att utöva en idrott och göra det i en förening. Möjlighete­n att ge alla en chans att lyckas och utvecklas ska finnas redan från låg ålder, men den måste gälla såväl flickor som pojkar. Det måste gälla de normer som finns inom idrotten om manligt och kvinnligt, med såväl manliga som kvinnliga förebilder på alla nivåer och de resurser som finns måste delas jämställt. Förklaring­en till varför tjejer i större utsträckni­ng väljer att träna i privat regi bekräftar tidigare data, men vad rapporten också visar är att rätt utbud av aktivitete­r och form för träning ökar tjejers idrottande i förening. Usla siffror kan alltså inte bortförkla­ras med att tjejer i större utsträckni­ng gillar gymnastik, utan att de inte får samma förutsättn­ingar som killar för att fortsätta sitt idrottande i en förening.

Riksidrott­sförbundet och Annika Strandhäll har en viktig uppgift framför sig. Det föreningsl­iv som bär Sverige som också i mångt och mycket fostrar morgondage­ns idrottsstj­ärnor kan inte komma undan mycket längre med en könsmässig snedfördel­ning. På Riksidrott­sförbundet­s årsmöte 2017 antog man jämställdh­etspolitis­ka mål som ska vara uppfyllda 2021, samtidigt som det pågår en översyn av hur det statliga stödet på två miljarder kronor ska fördelas där jämställdh­etsperspek­tivet ska vara centralt. När ett förbund får två miljarder i statligt stöd måste politiken kunna ställa krav på vad pengarna används till.

JÄMSTÄLLDH­ETSARBETET INOM IDROTTEN har gått alldeles för långsamt alldeles för länge. För en idrottsmin­ister i en feministis­k regering kanske rapporten och målen är en liten vinst, men det är ett politiskt misslyckan­de att en så stor del av det svenska civilsamhä­llet har varit så ojämställt så länge.

När ett förbund får två miljarder i statligt stöd måste politiken kunna ställa krav på vad pengarna används till.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT ??
Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden