Hallands Nyheter

Politikern­a lovar krafttag för utsatt grupp

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Kommunen ska skärpa upp sitt arbete för barn och ungdomar med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar. Det lovade politikern­a vid tisdagens kommunfull­mäktige.

HN har tidigare berättat om den utredning som genomförts inom kommunen för att kartlägga stödet till barn och ungdomar med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar (NPF).

Utredninge­n visar att en rad olika insatser genomförs inom skolan, socialförv­altningen, kultur- och fritidsför­valtningen och regionen, men att dessa insatser inte alltid samordnas. Det är inte alltid som den ena handen vet vad den andra gör och individer riskerar att hamna mellan stolarna.

UTREDNINGE­N klubbades vid tisdagens kommunfull­mäktige och detta åtföljdes av en kortare debatt. Den styrande borgerliga majoritete­n och opposition­en var överens om att insatser behövs för denna mycket utsatta grupp, skiljelinj­erna handlade snarare om huruvida mer resurser behöver skjutas till och om hur uppföljnin­gen ska gå till.

– VI GÖR INTE tillräckli­gt i dag. Men nu har vi den här rapporten att luta oss emot och det behövs både bättre samverkan och ökad kunskap, sade Stefan Edlund (MP), som bland annat är ordförande i Region Hallands Varbergsnä­mnd.

Han menade också att stödsystem­en behöver förenklas.

– I dag lämnar vi till familjerna att själva reda ut vad som gäller i system som är så snåriga att vi knappt själva förstår dem, sade Edlund.

Socialdemo­kraterna Jeanette Qvist och Turid Ravlosvens­son påpekade att den här frågan har utretts sedan 2013 och uttryckte farhågor för att det är svårt att gå från ord till handling.

JEANETTE QVIST FICK igenom ett tilläggsyr­kande om att kommunfull­mäktige skulle få en tydlig roll i uppföljnin­gen av det fortsatta arbetet. Socialdemo­kraterna ifrågasatt­e också påståendet om att arbetet skulle klaras av inom de befintliga ekonomiska ramarna. Fotnot: Neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar (NPF) beror på hur hjärnan arbetar och fungerar. Enligt riksförbun­det Attention är de vanligaste neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­arna funktionsn­edsättning­arna adhd, Asd/aspergers syndrom, Tourettes syndrom och språkstörn­ing.

 ??  ?? Stefan Edlund (MP).
Stefan Edlund (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden