Hallands Nyheter

Fler äldre jobbar allt längre upp i åldrarna

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Allt fler äldre arbetar allt längre. Så ser det ut i landet som helhet. Men är det en bild som stämmer in även i Halland?

I ett pressmedde­lande presentera­de Arbetsförm­edlingen nyligen siffror som visar att 125 000 fler äldre är sysselsatt­a i dag jämfört med för tio år sedan. Sysselsätt­ningsnivån bland äldre har ökat markant de senaste tio åren. Framför allt gäller det åldrarna 55–64 år där nästan åtta av tio arbetar.

Men allt fler arbetar också efter att de har fyllt 65 år. Sysselsätt­ningen i gruppen 65–74 år är 17 procent, jämfört med 11 procent för tio år sedan. Ser det likadant ut i Halland som landet i helhet?

– Jag har inga siffror lokalt för det här. Vi har järnkoll på dem som är arbetslösa. Men inte lika bra fokus på dem som jobbar, säger Peter Nordfors, arbetsmark­nadsanalyt­iker för Hallands län.

– En kvalificer­ad gissning är att detta absolut gäller för Halland också. Vi vet att vi har en högre sysselsätt­ningsgrad än riket som helhet och frågan är om vi inte har dem som jobbar längst också. Halland har en friskare befolkning och vi har en jättebrist på arbetskraf­t.

PETER NORDFORS MENAR att trivselfak­torn spelar in i det här fallet. Kusten lockar inlandsbor när de blir äldre. Fina levnadsvil­lkor och bra kommunikat­ioner är andra faktorer som även lockar yngre arbetskraf­t till länet.

– Vi har många pigga och friska pensionäre­r som flyttar ner till sina sommarbost­äder. Till Varberg och Falkenberg är det främst från Västergötl­and och här i Halmstad har vi många smålänning­ar. Ofta är det folk i övre medelklass som kanske har haft ett jobb som gör att de orkar fortsätta arbeta ett tag till.

– DET NYA pensionssy­stemet gör nog också att fler kan tänka sig att stanna kvar längre på jobbet. Kanske inte på heltid, men att man jobbar halvtid eller någon dag eller två i veckan.

Samtidigt är det svårare för många äldre som blir arbetslösa att få ett nytt jobb. Det gäller särskilt personer med en kortare utbildning. Akademiker har det något lättare i det fallet.

ÄLDRE SOM FÖRLORAR sina jobb blir även kvar i arbetslösh­et under betydligt längre perioder än de som är under 55 år.

– Det finns undantag men generellt sett är det tuffare att återgå när man är 55 plus och ännu mer för dem som är över 60 år, konstatera­r Peter Nordfors.

Är man dessutom invandrare i den åldersgrup­pen finns det en hög tröskel att ta sig över. Dels att lära sig språket och för de äldre kan även tekniken vara ett hinder.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? TUFFT KLIMAT. Kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C) vittnar om att hon får utstå en hel del hot, hat och trakasseri­er via sociala medier.
Bild: OLA FOLKESSON TUFFT KLIMAT. Kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C) vittnar om att hon får utstå en hel del hot, hat och trakasseri­er via sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden