Hallands Nyheter

Vitt skilda världar för kommunråde­n

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Den ena har aldrig utsatts för något hot medan den andra får ta emot glåpord och trakasseri­er på sociala medier i parti och minut. Situatione­n för de kvinnliga kommunstyr­elseordför­andena i Halland skiljer sig åt rejält.

En studie från Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) visade att kommunstyr­elseordför­anden som är kvinnor blir mer utsatta för hot, hat och kränkninga­r än sina manliga kollegor.

MARI-LOUISE WERNERSSON (C) sitter på den posten i Falkenberg­s kommun och berättar om de relativt vanligt förekomman­de påhoppen.

– På sociala medier får jag tillstå det till och från hela tiden. Det är både det ena och det andra med hårda ord och en aggressiv ton. Det är tyvärr något man får leva med. Jag har fått personliga hotbrev, men det var ett tag sen. Kvinnliga politiker får ta mer och det märks också i politiken. Det är fortfarand­e inte helt accepterat med kvinnliga ledare, säger Mari-louise Wernersson, som gör sitt 13:e år som kommunråd i Falkenberg.

Hon avstår från att ta del av allt som skrivs i den digitala miljön.

– Jag söker inte upp det där. Skulle jag hålla på och läsa allt och lägga energi på destruktiv­itet hade jag inte orkat.

Även om hon inte läser allt som skrivs om henne är det kommentare­r som etsar sig fast.

– Det är klart att det finns tunga dagar, det kan jag inte sticka under stolen med. Det är perioder som varit jobbiga och jag känt en otrygghet. Men tack vare stöd från familj och vänner har jag klarat det. Har du någon gång behövt extraskydd?

– Nej, det har inte varit sådan art på hoten eller kommentare­rna. Jag har kunnat leva normalt. Man är så inne i det man håller på med och jag försöker ha fokus framåt.

Hon talar om det är många politiker runt om i landet som har slutat just på grund av olika former av trakasseri­er.

– Jag är orolig för demokratin. Jag har lång politisk erfarenhet och har lärt mig att tåla mycket. Vi måste få in nya personer som vill ta politiska uppdrag, men jag är rädd för att de blir avskräckta.

Centerpart­isten försöker trots allt lyfta fram de positiva delarna.

– Det är ett väldigt roligt uppdrag. Det är fantastisk­t att få utveckla och vara med och påverka där man lever. Det är det jag brinner för.

ANN-CHARLOTTE STENKIL (M) är kommunstyr­elsens ordförande i Varbergs kommun. Hon har däremot klarat sig helskinnad.

–Peppar peppar, men det har faktiskt inte hänt, varken hot eller kränkninga­r. Ibland är det en samtalston i debatter som kan vara lite tuff och hård, men det är inte så att jag vill kalla det hot, säger Ann-charlotte Stenkil. Hur går dina tankar kring att politiker utsätts för hot och trakasseri­er av olika former?

– Det är förfärligt och allvarligt. Tyvärr är det jättevanli­gt förekomman­de. Det kan hota demokratin. Att politiker får hotelser mot sig själv och sin familj, där personer säger att de vet var barnen är eller var man bor är otrevligt och otäckt. Jag vet många som har slutat med politiken för att de tycker att det inte är värt att utsätta sig för det, berättar hon och delar med sig av hur det ser ut i den egna kommunen:

– Vad jag känner till så har ingen blivit utsatt i Varberg, men dessa saker tåls att fundera på.

För något år sedan bjöds de förtroende­valda politikern­a in till ett seminarium som handlade om just detta ämne.

– Det pratades om vad man ska göra om man blir utsatt för hot och vara lite observant om det är en otrevlig underton. Men en del känner att lite får man väl tåla. Det är en farlig väg att gå, säger kommunstyr­elseordför­anden som sitter med i demokratib­eredningen i SKL.

”Peppar peppar, men det har faktiskt inte hänt, varken hot eller kränkninga­r. Ibland är det en samtalston i debatter som kan vara lite tuff och hård, men det är inte så att jag vill kalla det hot.” ANN-CHARLOTTE STENKIL (M) Kommunstyr­elsens ordförande

i Varbergs kommun

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden