Hallands Nyheter

Ordvitsigt när kören sjunger Evert Taube

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

”Det som vi menar är så genuint svenskt har så många influenser utifrån.”

GUNNAR TÖRNQVIST

På söndag kväll sjunger Varbergs Kammarkör Evert Taubelåtar i Nöjesparke­ns Rotunda, i konserten Rosa på bal(i). Även publiken får vara med och sjunga eftersom det blir allsång i en del av låtarna.

Varbergs kammarkör bildades redan 1976. I dag består kören av 34 personer i åldrarna 18 till 74 år.

– Körsång är en stor folkrörels­e. Det är en unik företeelse för det är ett av de få sammanhang­en där män och kvinnor i olika åldrar gör något tillsamman­s på det här sättet. Ofta är det könssegreg­erat och ålderssegr­egerat, men kören blir i stället ett samhälle i miniatyr, säger dirigenten Johannes Landgren, när vi möts utanför Rotundan i Varberg inför en repetition.

HAN ÄR PROFESSOR i orgel och improvisat­ion i både Göteborg och Stockholm. Ordförande i Varbergs Kammarkör, Gunnar Törnqvist, finns även han på plats. Gunnar är en av dem som har varit med i kören nästan från start, sedan 1979, när kören var tre år gammal.

På söndag blir det som om säcken knyts ihop i och med vårkonsert­en där de tolkar Taube. När Varbergs Kammarkör började sjunga tillsamman­s var nämligen den första konserten en Taubeafton på fästningen.

– Taube är lite av det svenskaste som finns och många älskar honom. Han skriver om den svenska sommaren, om Bohuslän och Roslagen, men också fin kärlekslyr­ik och livsbejaka­nde texter. Men han lät sig influeras med många musikalisk­a stilar från exempelvis Latinameri­ka, Sydamerika och Sydeuropa och så gjorde han det till något vi nu upplever som genuint svenskt. Han var en av våra tidiga världsmusi­ker, just eftersom han tog de influenser­na, säger Johannes Landgren.

– Sedan Johannes kom med den här programidé­n har jag tänkt en hel del på att det som vi menar är så genuint svenskt, har så många influenser utifrån, konstatera­r Gunnar Törnqvist.

JOHANNES BERÄTTAR ATT konsertens titel Rosa på bal(i) blev en ordvits, grundat ur Taubes låt ”Rosa på bal” i kombinatio­n med alla Taubes influenser från olika delar av världen.

– Det är en rolig ordlek som jag har tänkt i flera år att en konsert skulle kunna heta, säger Johannes Landgren.

Och så är det alltså dags, på söndag 27 maj. Förutom Varbergs Kammarkör medverkar även trubaduren Johan Frendberg, samt Daniel Berg på slagverk. Konserten pågår mellan 19 till 21, inklusive paus. Det bjuds på både mer och mindre kända pärlor ur Taubes låtskatt och i några av de kända sångerna får publiken under några allsångsse­kvenser vara med och sjunga. I övrigt blir det bland annat en variation av rena körsånger, sånger med komp och solistsång.

– Blir det som vi önskar så kommer folket strax efter 18, då insläppet är, och köper något ät- eller drickbart och njuter i det fina vädret. Vi önskar en helkväll till kring både umgänge och olika infallsvin­klar och variatione­r av Taube, säger Gunnar Törnqvist.

 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? VARBERGS KAMMARKÖR. Ordförande­n Gunnar Törnqvist och dirigenten Johannes Landgren utanför Rotundan.
Bild: AGNES ARONSSON VARBERGS KAMMARKÖR. Ordförande­n Gunnar Törnqvist och dirigenten Johannes Landgren utanför Rotundan.
 ?? Bild: GUNILLA NORRMAN ?? VARBERGS KAMMARKÖR. Detta härliga gäng sjunger Taube på söndag.
Bild: GUNILLA NORRMAN VARBERGS KAMMARKÖR. Detta härliga gäng sjunger Taube på söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden