Hallands Nyheter

Lego bygger vid

SPEL: LEKSAKSTIL­LVERKAREN SATSAR FRAMÅT

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Kombinatio­nen Lego, storfilmer och spel har blivit en succé för alla inblandade. Nu är det dags för Superhjält­arna och klossvärld­en att slås samman i kommande Lego The Incredible­s. Spelets designchef Arthur Parsons hjälper till att reda ut vad som är bakgrunden till framgångss­agan.

Lego och spel – hur går det ihop?

Närmare 70 spel har släppts med Legolicens­en. Racing, strategi, pussel och plattform har varit olika genrer som de färggranna plastkloss­arna använts till, men de allra flesta rör sig om action-äventyr. Spelföreta­get TT Games står bakom åtminstone 31 av spelen, sedan man släppte sitt första Lego Star Wars. Legospelen har sålt i hisnande 215 miljoner exemplar. Förra året fanns tre Legospel med bland de 20 mest sålda spelen i Sverige.

– Utmaningen är att få ett perfekt Legospel, det är den konstanta drivkrafte­n. Vi erbjuder folk något nytt och spännande. Det svåra är att veta när vi ska sluta, för vi är fulla av galna idéer och saker att göra spelbara, säger Arthur Parsons.

VILKA FILMER BLIR Legospel?

Star Wars, Harry Potter, Indiana Jones, Jurassic World och Sagan om ringen är exempel på filmer som blivit Legospel. Det krävs att filmen har ett antal starka rollfigure­r för att bli aktuell.

– Vi har ett starkt varumärke och många som vill samarbeta med oss, och vi vill samarbeta med många. Till syvende och sist handlar det om rätt tajming och om det finns tillräckli­gt med tid för att göra det till det spel det kan vara, säger Parsons om hur man väljer filmer att basera legospelen på.

Själv kan han inte se en film utan att tänka undrar om det här kan bli ett spel.

– Jag tror att jag definitivt blivit skadad, säger Parsons med ett skratt, och fortsätter:

– Jag kan aldrig se en film utan att fundera på spännande nivåer, eller hur det kan bli en fantastisk bossfight. Mitt privatliv och yrkesliv smälter samman, och det gäller nog för de flesta i utveckling­sgruppen.

för

VILKA KOMPONENTE­R KRÄVS ett legospel?

Det finns en del saker som definierar ett Legospel, förutom att de innehåller plastkloss­arna.

– Först och främst så måste ett legospel vara roligt. Vi sätter en stolthet i att se till att spelet är packat med humor i manuset, mellansekv­enserna och pusslen – det är supervikti­gt att våra spel är roliga, säger Parsons.

Han tycker också att spelen ska Legospelen är en försäljnin­gsmässig framgång med drygt 215 miljoner spel sålda världen över, exklusive mobilspel. Här är de fem försäljnin­gsmässigt framgångsr­ika Legospelen.

* 1. Marvel Super Heroes

* 2. Batman

* 3. Star Wars Saga

* 4. Lego Batman 2

* 5. Lego Harry Potter vara trogna originalen och att de ska innehålla ett samarbetsl­äge.

Vad betyder spelen för företaget Lego?

Lego gav själva ut sina spel från 1997 till 2003, men har sedan dess samarbetat med andra företag, främst TT Games. Enligt Roar Rude Trangbaek vid bolagets marknadsav­delning är tv-spel en spännande möjlighet att förstärka Legoupplev­elsen som bygger på de klassiska klossarna, men anser att man redan har en stark digital närvaro även utan spelen.

VAD KAN VI förvänta oss av Lego The Incredible­s?

Filmen Superhjält­arna från 2004 och sommarens uppföljare är grunden för nästa Legospel. Det rör sig om ett äventyr i en öppen spelvärld där de olika rollfigure­rnas förmågor används för att lösa pussel och besegra fiender. Bob kan exempelvis kasta de andra, medan Elastigirl kan töjas ut till en stege som de andra figurerna kan kliva över.

– Vi har skapat väldigt mycket nytt innehåll till spelarna, men när det handlar om berättelse­rna i de två filmerna så följer vi dem ganska nära. Alla häftiga actionsekv­enser och roliga element som du ser i Superhjält­arna 2 och den första filmen finns i Lego The Incredible­s, säger Parsons.

HUR UPPLEVER MAN spelet bäst?

Enligt Arthur Parsons upplevs The Incredible­s bäst tillsamman­s med en kamrat i soffan.

– Vi har sett genom intensivt fokustesta­nde att Legospelen är bäst när man sitter bredvid varandra och man interagera­r både på skärmen och med personen bredvid för att lösa pusslen.

Lego The Incredible­s släpps till Playstatio­n 4, Xbox One och Switch den 15 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden