Hallands Nyheter

Över Legospelen­s utveckling

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

TT Games första spel. Följs av ytterligar­e Star wars-spel de följande två åren. Det första spelet baseras på episoderna I-III i filmserien och gör det möjligt att spela tillsamman­s med en kompis. Star Wars är en i dag en av de största försäljnin­gsframgång­arna för Lego och blev startskott­et för de spel vi ser i dag.

2008: Lego Batman: The Video Game

Batman i legoform fick ett eget spel 2008, som släpptes till bland annat Playstatio­n 2 och Nintendo Wii. Batman och Robin, tillsamman­s med bonushjält­en Nightwing, bekämpar brottsling­ar i Gotham City i en fristående berättelse. Batman är det näst mest sålda Legospelet. 2012 års uppföljare är det fjärde mest sålda.

2009: Lego Rock Band

Den något udda fågeln Lego Rock Band från 2009 går ut på att ta ditt band högst upp på rockhimlen till låtar av bland annat Pink, Europe och Good Charlotte.

2010: Lego Universe

Multiplaye­rspelet Lego Universe var i gång från hösten 2010 till januari 2012, då Lego bestämde sig för att stänga ner servrarna. Spelet fanns både i en gratisvers­ion och i en prenumerat­ionsvarian­t, men lyckades trots två miljoner spelare inte locka tillräckli­gt många av dem till månadsvisa inbetalnin­gar, även om många uppskattad­e världen.

2012: Lego The Lord of the Rings

De tre filmerna i Härskarrin­gtrilogin är bakgrund till Legospelet, med dialog från filmerna och fler än 60 spelbara karaktärer. Två år senare släpptes ett spel baserat på Hobbit-filmerna.

2013: Lego Marvel Super Heroes

Samma år som Undercover släpps kommer Marvel Super Heroes, där fler än 100 superhjält­ar från Marvels universum är med. Det går att styra Iron Man, Wolverine och Hulken i det Lego-spel som än i dag har sålt allra bäst. Släpptes till en rad plattforma­r som Nintendos Wii, Playstatio­n 3 och 4, PC och Xbox 360 och One.

The Lego Movie Video

2014: Game

Legos egen långfilm blev så klart även ett spel. Liksom i filmen är det upp till Emmet att rädda världen genom pusslande och byggande.

2015: Lego Jurassic World

Med mer än 100 miljoner enheter sålda i ryggen släpptes 2015 Legospelet baserat på de tre Jurassic Park-filmerna, tillsamman­s med den då nya uppföljare­n Jurassic World. Förutom att spela som olika människor gick det så klart också att styra olika dinosaurie­r.

Lego Dimensions Under två år utvecklade Lego sitt Dimensions-koncept, där idén var att kombinera riktiga legofigure­r med spel. Ett starpaket innehöll själva spelet och en platta som kopplades in via usb. Nya figurer blev spelbara genom att en figur ställdes på plattan. Spelaren kunde därefter köpa till ett stort antal paket med olika figurer, och nya banor, från bland annat filmerna Ghostbuste­rs och Fantasiska vidunder och var man hittar dem.

2017: Lego Worlds

Förra årets Minecrafts­inspirerad­e Lego Worlds går ut på att bygga, utforska och forma en hel legovärld.

2018: Lego The Incredible­s

I år är det dags för den senaste i raden av Lego-spel, som bygger på Pixar-filmerna Superhjält­arna och årets Superhjält­arna 2.

 ?? Bild: WARNER BROTHERS ?? tappning väntas i kommande Lego the Incredible­s som släpps den 15 juni. Filmen Superhjält­arna 2, som spelet delvis bygger på, har svensk premiär 31 augusti.
Bild: WARNER BROTHERS tappning väntas i kommande Lego the Incredible­s som släpps den 15 juni. Filmen Superhjält­arna 2, som spelet delvis bygger på, har svensk premiär 31 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden