Hallands Nyheter

Vittne pekas ut som Palmes mördare

- NIKLAS SVAHN/TT MALIN JANSSON/TT

Den så kallade Skandiaman­nen figurerade redan tidigt som vittne i Palmeutred­ningen, men polisen avfärdade hans uppgifter. Nu pekas han ut i magasinet Filter som den som sköt statsminis­tern. Enligt tidningen hade han tillgång till vapen av den typ som användes vid mordet.

Mannen var enligt egen utsago en av de allra första som kom till platsen där den tidigare statsminis­tern mördades den 28 februari 1986. Han hade jobbat över på sitt arbete på försäkring­sbolaget Skandia på Sveavägen och i medierna kom han att figurera under namnet ”Skandiaman­nen”.

Enligt sin egen berättelse, som framkommit både i förhör och intervjuer, hjälpte han till att lägga den blödande statsminis­tern i framstupa sidoläge. Men versionen har aldrig kunnat bekräftas av andra vittnen och Skandiaman­nen avfärdades av spaningsle­dningen både som vittne och potentiell gärningsma­n.

”Palmeutred­arna fick ingen ordning på Skandiaman­nens uppgifter”, skriver Filter, som menar att man därmed missade en rad bevis som tyder på att han låg bakom dådet.

Till exempel hade mannen genom en vän som var vapensamla­re tillgång till samma slags vapen som Palme sköts med. Enligt ett historiskt register över inkomna licensansö­kningar under perioden 1978–1986 ansökte vapensamla­ren om samlarlice­ns för 37 revolvrar, varav fem var av en kaliber som stämde med ammunition­en som användes vid mordet. Men vapensamla­rens vapen fanns inte med i Palmeutred­arnas register över provskjutn­a revolvrar. Revolvrarn­a är i dag utspridda eftersom de såldes på auktion för några år sedan.

De nya uppgiftern­a gjorde att utredarna fattade intresse och kallade in Filters reporter till förhör i september förra året. Fler hördes också i Skandiaman­nens krets, bland annat exfrun och vapensamla­rens dotter.

Palmeutred­ningens ledare Krister Petersson vill inte kommentera uppgiftern­a över huvud taget.

– Jag har inga kommentare­r till det. Det är inte min roll att recensera olika journalist­iska åtgärder utan det får stå för författare och ansvarig utgivare, säger han till Aftonblade­t.

Skandiaman­nen avled 2000. Filter hävdar att han var en ensam gärningsma­n som hyste agg mot Palme och tog tillfället i akt. Hans exfru är däremot tveksam till teorin.

– Han var inte den människan. Han var helt enkelt för feg. Men han skulle gärna ha stått på avstånd och tittat på, säger hon till Filter.

Att någon utanför polisen pekar ut mannen är inte nytt. Polisens signalemen­t på mördaren stämde in på Skandiaman­nen som vid mordtillfä­llet också ska ha burit rock, keps och glasögon. Skandiaman­nen har berättat hur han kontaktade polisen för att förklara att det måste skett en förväxling.

– Jag ville att de skulle ta bort det felaktiga signalemen­tet, sade han till TT i en intervju i april 1986, men förklarade att polisen var uppenbart ointresser­ad.

Kriminolog­en Leif GW Persson tycker att polisen borde ha kartlagt Skandiaman­nen bättre.

– Det är ett mysterium, säger han till Expressen och tillägger att det kan vara värt att nysta vidare i uppgiftern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden