Hallands Nyheter

Snåriga regler för husbilar

- GABRIELLA MOHOFF gabriella.mohoff@gp.se

Diskussion­erna om vad som gäller på ställplats­er och regler kring fricamping med husbilar och husvagnar går varma så här års. Vi reder ut de vanligaste frågorna.

CAMPING:

Husbilarna blir allt fler på våra vägar och i samband med att antalet stiger ökar också jakten på bra ställen att övernatta. Campingpla­tser i all ära, men många husbilsäga­re ratar den traditione­lla campingpla­tsen för en ställplats eller fricamping, framförall­t för att få större frihet eller närmare till sevärdhete­r och liknande.

Till att börja med kan det vara bra att veta att det inte finns något fordonssla­g som heter husbil, utan de husbilar som rullar på svenska vägar är vanligen personbil klass 2 eller lastbilar, antingen lätta eller tunga. Det vanligaste är att de är personbilk­lassade.

DET ÄR INTE alltid helt enkelt att förstå vad som gäller när man är ny i husbilsvär­lden, men en del lagar är bra att ha koll på.

Vi börjar med fricamping­en. Den styrs i huvudsak av två olika regelverk: terrängkör­ningslagen och allemansrä­tten.

I Sverige är det i princip alltid förbjudet att köra i terräng med motordrivn­a fordon (förutom för

jordbruks- och skogsbruks­ändamål) och det innefattar förstås även husbilar och ekipage med husvagnar. Undantag finns när marken är snötäckt och dessa definieras i lagen.

Som terräng räknas i stort sett all naturmark som inte är väg, till exempel stränder, hagar och gräsmattor. Lagen gäller även markägaren själv.

DET FINNS DOCK en möjlighet att tillfällig­t få parkera bilen i direkt anslutning till vägen.

– Det betyder i princip att du kan stå där man kan rasta, till exempel rastplatse­r eller där du kan köra av vägen, under förutsättn­ing att det inte skadar natur och mark, säger John Wigg på Naturvårds­verket.

Sedan har vi allemansrä­tten, som ger rätt att campa något eller några dygn på mark som inte används för jordbruk och som inte ligger för nära bostadshus. Det betyder att du har rätt att campa även med husbil eller husvagn, under förutsättn­ing att du inte bryter mot terrängkör­ningslagen.

Eftersom en husbil stör betydligt mer än till exempel ett tält rekommende­rar Naturvårds­verket att man visar extra stor hänsyn.

– Små skogsvägar och liknande har ofta privata ägare och då är det bästa att be markägaren om lov, säger John Wigg.

Mark och vägar som inte är privata regleras genom lokala föreskrift­er. Därför kan det vara tillåtet att köra bil på Mellbystra­nd, men inte på andra stränder. Men vanliga parkeringa­r och rastplatse­r då?

– På rastplatse­r och skyltade parkeringa­r är det tillåtet att stå i högst 24 timmar på vardagar. På helger kan man för det mesta stå till nästkomman­de vardag. Om andra, lokala, trafikföre­skrifter säger något annat skall tilläggssk­yltning finnas som talar om exakt vad som gäller.

IBLAND ÄR PARKERINGA­R och rastplatse­r skyltade med att camping är förbjuden och här går åsikterna isär om vad det egentligen betyder. Att man inte kan slå upp ett tält är glasklart, men om man parkerar en bil och sedan sover där över natten, utan att ställa något utanför, är det camping eller parkering (juridiskt finns ingen exakt definition på vad camping är)?

– Där vi har den skyltninge­n handlar det om att vi vill att rastplatse­n skall användas till det som är grundtanke­n med platserna, alltså att vila en stund innan man kör vidare, eller kanske sova en natt för att sedan köra igen, säger Katarina Wolffram på Trafikverk­et, som driver ungefär 350 rastplatse­r i Sverige.

På Trafikverk­ets rastplatse­r finns det dessutom ofta möjlighet att tömma lösa latrintank­ar och även tillgång till toaletter. Även om tanken inte är att man skall övernatta, gäller förstås 24-timmarsreg­eln även här. Vill man stå längre än så krävs tillstånd.

På några ställen i Sverige, till exempel, på Gotland, finns det en lokal ordningsst­adga som säger att det är förbjudet att övernatta i din bil om den står parkerad på en allmän parkering.

NÄR DET GÄLLER ställplats­er är det lite snårigare. I Sverige finns nämligen ingen enhetlig definition på ställplats. I grunden är det en uppställni­ngsplats, eller parkering, särskilt avsedd för husbilar. På en del tillåts även husvagnar.

Det är upp till ställplats­ägaren att bestämma vilka regler som gäller. På vissa erbjuds inget annat än en uppställni­ngsplats, på andra finns tillgång till både toalett, dusch och latrintömn­ing.

Kostnadern­a och reglerna varierar ordentligt. Vissa ställen är gratis att stå på och utgörs kanske bara av en grus- eller asfaltplan. Är det gratis brukar det, i princip, inte erbjudas någon service. Andra platser börjar närma sig vanliga campingpla­tser både i pris och service och vissa går att boka i förväg.

Får man ta ut möbler? Fälla ut markisen? Stanna en hel helg?

Vad som är okej på en ställplats avgörs helt och hållet av ägaren, som också är den som avgör om det skall gå att boka plats i förväg.

”Små skogsvägar och liknande har ofta privata ägare och då är det bästa att be markägaren om lov”

JOHN WIGG, Naturvårds­verket

 ?? Arkivbild: MICHAEL ERHARDSSON ?? DRÖMLÄGE. En plats vid havet kan vara drömmen för den som ger sig ut med husbil. Men det är bra att hålla sig till lagar och regler om man inte vill ha problem.
Arkivbild: MICHAEL ERHARDSSON DRÖMLÄGE. En plats vid havet kan vara drömmen för den som ger sig ut med husbil. Men det är bra att hålla sig till lagar och regler om man inte vill ha problem.
 ??  ?? KATARINA WOLFFRAM.
KATARINA WOLFFRAM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden