Hallands Nyheter

En stor risk för folkhälsan

-

på ”Gårdsförsä­ljning av alkohol gynnar landsbygde­n” (21/5)

HALLAND. Hallandsce­ntern jublar i en debattarti­kel över att det finns en majoritet (bestående av allianspar­tierna med stöd av Sverigedem­okraterna) i Sveriges Riksdag för att tillåta gårdsförsä­ljning av alkohol. De halländska centerpart­isterna tycks dock inte ha förstått utsträckni­ng.

FRÅGAN HAR REDAN varit föremål för två statliga utredninga­r och båda har kommit till slutsatsen att gårdsförsä­ljning inte är förenligt med att bibehålla detaljhand­elsmonopol­et. Den senaste utredninge­n klargjorde även att Eu-reglerna inte tillåter att utländska tillverkar­e missgynnas, precis på samma sätt som gäller för Systembola­get. Det betyder att de svenska gårdsbutik­erna skulle vara tvungna att tillhandah­ålla produkter liknande sina egna från andra tillverkar­e och att en utländsk ölbryggare eller vintillver­kare skulle kunna etablera verksamhet i Sverige och öppna upp en försäljnin­gsverksamh­et i privat regi.

I debattarti­keln ges också sken av att gårdsförsä­ljningen skulle vara en landsbygds­fråga. Det stämmer inte heller. Tillverkni­ngsställen för vin och öl kan ju lika gärna vara belägna i en tätort som på landet.

GÅRDSFÖRSÄ­LJNING I SIG innebär sannolikt inte någon större konsumtion­sökning. Men när konsekvens­en blir att detaljhand­elsmonopol­et faller till förmån för ett system uppbyggt kring ett privat vinstintre­sse med oreglerade och åtskilligt fler försäljnin­gsställen än dagens Systembola­gsbutiker innebär det i förlängnin­gen en stor risk för folkhälsan.

EN AV GRUNDPELAR­NA i den svenska alkoholpol­itiken är att hålla nere alkoholkon­sumtionen bl. a. genom att begränsa tillgängli­gheten. Fler försäljnin­gsställen bidrar till högre alkoholkon­sumtion med fler skador och ökat våld som följd. De politiker som på allvar vill öka tryggheten och minska våldet borde istället verka för att alkoholkon­sumtionen ska minska.

Totte Ljunggren

ordförande IOGT-NTO Halland

Monika Lundberg

vice ordförande IOGT-NTO Halland

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? KONSEKVENS­ER. Gårdsförsä­ljning av alkohol innebär sannolikt inte någon större konsumtion­sökning. Men konsekvens­erna gör det.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT KONSEKVENS­ER. Gårdsförsä­ljning av alkohol innebär sannolikt inte någon större konsumtion­sökning. Men konsekvens­erna gör det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden