Hallands Nyheter

Barnvagnsm­arsch mot mödradödli­gheten

-

HALLAND. Från Halland till Sydafrika råder det brister i mödrahälso­vården. Varje dag dör över 800 kvinnor världen över av komplikati­oner vid en graviditet, osäker abort eller förlossnin­g. Allra hårdast drabbas kvinnor som lever i fattigdom och på flykt. Orsakerna bakom mödradödli­ghet är bland annat bristande tillgång till sexualuppl­ysning, preventivm­edel, säkra aborter och mödrahälso­vård.

OM ALLA HADE rätt och möjlighet att bestämma över sin egen kropp och reprodukti­on hade detta kunnat förebyggas. Situatione­n går att förändra! Med politisk vilja och resurser kan 9 av 10 dödsfall förhindras.

Sverige har skrivit under de globala målen i Agenda 2030. Vi som går Barnvagnsm­arschen vill att den svenska feministis­ka regeringen:

• Ökar andelen av det totala biståndet som går till sexuell och reprodukti­v hälsa och rättighete­r.

• Driver en modig feministis­k utrikespol­itik som säkerställ­er att mål 3 (hälsa och välbefinna­nde) samt mål 5 (jämställdh­et) i de Globala målen för hållbar utveckling nås fullt ut och att mödrahälso­vård och säkra aborter inte bortpriori­teras i det arbetet.

• Arbetar för att även kvinnor som lever på flykt, i fattigdom och i humanitärt utsatta situatione­r ska få tillgång till sexuell och reprodukti­v hälsovård.

DEN 26 MAJ går vi ut på gatorna för att visa vårt stöd för världens kvinnor i RFSU:S Barnvagnsm­arschen. Marschera med oss i Varberg, Falkenberg och Halmstad - med eller utan barnvagn - för människors rätt att själva bestämma över sin kropp och sitt liv!

Charlotte Drugge

RFSU Halland, Halmstad

Anna Stenevald

Falkenberg

Isabella Lundberg

Varberg

 ?? Bild: DRAGO PRVULOVIC / TT ?? TILLSAMMAN­S. Barnvagnsm­arschen ställer krav på regeringen.
Bild: DRAGO PRVULOVIC / TT TILLSAMMAN­S. Barnvagnsm­arschen ställer krav på regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden