Hallands Nyheter

Patient fick hjärtstopp i dagrummet

VARBERG: LARM OM ÖVERBELÄGG­NING FICK GEHÖR EFTER INCIDENTEN

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Det sjuksköter­skorna varnat för inträffade på medicinkli­niken, avdelning 5C. En ung patient som placerats i dagrummet fick hjärtstopp.

HN har i flera artiklar skrivit om medicinkli­niken vid Hallands sjukhus i Varberg där ständiga överbelägg­ningar gör att patienter placeras i dagrummet.

Sjuksköter­skornas arbetssitu­ation är ohållbar, många har blivit sjukskrivn­a eller har sagt upp sig.

Sjuksköter­skan Karin har hört av sig till HN och berättat om sin ständiga oro för den bristande patientsäk­erheten, något som hon, hennes kolleger och fackförbun­den har förmedlat till cheferna. Men ändå har patienter lagts i dagrummet för vård bakom uppställda skärmar.

UNDER FÖRRA HELGEN inträffade det som personalen befarat skulle hända. En ung patient som vårdades i dagrummet fick hjärtstopp.

Personalen kunde inte larma eftersom det inte finns någon larmknapp i dagrummet. Det fanns inte heller tillgång till syrgas.

–Det var detta vi stred för och påpekade om patientsäk­erhet att en dag kommer det att ske, säger Karin.

Nu överlevde patienten i fråga som tur var och ett beslut har fattats att ingen patient får vårdas i dagrummen längre.

– Att det skulle behöva gå så långt att det inträffade en sådan allvarlig incident innan det togs ett sådant beslut är fruktansvä­rt, säger Karin.

En handlingsp­lan har tagits fram för att få ordning på medicinkli­niken. Enligt Carina Forsberg, områdesche­f för område 1 där bland annat Medicinkli­niken ingår, har arbete pågått ett år med detta.

–DET HAR skett en del förbättrin­gar men vi har inte fått tillräckli­ga resultat. Nu har vi omformerat styrkorna och tillsatt en annan arbetsgrup­p där vi även har läkarrepre­sentation. Vi hade nyss ett uppstarts- och överlämnin­gsmöte, säger hon.

Carina Forsberg bekräftar att incidenten med hjärtstopp­et i dagrummet inträffade.

– Just nu ska det inte vårdas någon patient där.

Frågan är vad som händer med patientern­a som skulle behöva plats på 5C när det är fullt.

De blir kvar på akuten, berättar Karin.

INFÖR SOMMAREN ÄR oron stor bland personalen. Carina Forsberg säger att det mesta ska vara täckt. Samtidigt kommer antalet platser att minskas på Medicinkli­niken då avdelninga­r slår ihop.

–Trycket minskar inte direkt. Människor blir sjuka även på sommaren och då utökas dessutom antalet invånare, säger Karin.

Kommunals skyddsombu­d på Medicinkli­niken i Halmstad har gjort en anmälan till Arbetsmilj­överket med anledning av hård arbetsbela­stning och ständiga överbelägg­ningar. Från Varberg följs nu utveckling­en där.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? SLUTADE VÄL. Som tur var klarade sig den unga patient som drabbades av hjärtstopp när hen vårdades i dagrummet.
Bild: STEFAN BENNHAGE SLUTADE VÄL. Som tur var klarade sig den unga patient som drabbades av hjärtstopp när hen vårdades i dagrummet.
 ??  ?? PLANER PÅ KROGTORG. Magnus Palmqvist på Grappa, Fadi Kara på Hell´s burger, Isabelle Åkerblom på Mono, Valon Tahiri på Hells´burger och Klas Medin på Nami vill utveckla sin idé om det blir succé i sommar.
PLANER PÅ KROGTORG. Magnus Palmqvist på Grappa, Fadi Kara på Hell´s burger, Isabelle Åkerblom på Mono, Valon Tahiri på Hells´burger och Klas Medin på Nami vill utveckla sin idé om det blir succé i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden