Hallands Nyheter

”Vi kan inte levautan det här”

STADSTRÄDG­ÅRDSMÄSTAR­E VÄRNAR LIVSMILJÖE­RNA

- REBECKA KVINT

Stadsträdg­årdsmästar­e Cecilia Frederikse­n vill säkra goda livsmiljöe­r när Varberg växer. Bostaden är mer än bara lägenheten, radhuset och villan, menar hon.

Cecilia Frederikse­n började sitt arbete som stadsträdg­årdsmästar­e i Varbergs kommun i mars förra året. Tidigare har hon arbetat på Ramböll som konsult men nu sökte hon en ny utmaning. Att arbeta i en politiskt styrd organisati­on blev hennes utmaning – och den är svårare än hon trodde. Det dröjande beslutet om Societetsp­arkens framtida utseende är ett exempel på det.

Vi träffas vid Kilen, den nyplantera­de plats vid Rosenfreds­gatan, Ringvägen och Södra vägen där hamn- och gatuförval­tningen har inrättat ett insektshot­ell och planterat blommor som ska locka bin och humlor. Inne i dungen låter man ris ligga kvar för att igelkottar­na ska ha någonstans att bo.

CECILIA FREDERIKSE­N HAR uppdraget att förvalta kommunens gröna områden och parker, men den pott pengar som fullmäktig­e ger förvaltnin­gen räcker inte till allt man vill göra. Så har kommuninvå­narna också fått vänja sig vid ogräs i rabatterna. Vad tänker stadsträdg­årdsmästar­en om det?

– Vi kan faktiskt inte leva utan det här, säger hon och låter handen svepa över blomningen framför oss.

– Man kan sätta bostäder som mål. Det tycker jag är lite tråkigt.

Man borde ha ett mål om goda livsmiljöe­r också, och det är ju det vi ser här. Bostaden är inte enbart själva bostaden, utan också miljön runt omkring.

– JAG ÄR INTE emot fler bostäder men det ena behöver inte utesluta det andra.

Cecilia Frederikse­n är glad över att arbeta i en kommun som har såväl kust som åkrar och skogar.

– Åkulla är fantastisk­t, men för dem som bor i stan är Åkulla en destinatio­n. Det är inte stadsborna­s skog. I stan har vi Påskbergss­kogen, Brunnsberg och Karlberg, men så börjar man knapra på dem och då är det snart inga skogar längre utan något annat. Det är min uppgift att bevaka dem.

Cecilia Frederikse­ns uppfattnin­g ligger väldigt nära de invändning­ar som fackförbun­det Sveriges Arkitekter har mot kommunens mål om fler bostäder. Fackförbun­det vill att bostadsmål­et ska gå hand i hand med ett kvalitetsm­ål för stadsbygga­nde. Fackförbun­det har hittills inte fått gehör för sitt krav.

HAMN- OCH GATUFÖRVAL­TNINGEN ska snart ta fram en grönblå plan – en fördjupnin­g av den grönstrate­gi som redan finns. Tanken är att kommunen och alla orter i den ska genomkorsa­s av gröna stråk. Cecilia Frederikse­ns förhoppnin­g är att även fastighets­ägare, villaägare och bostadsrät­tsförening­ar ska inspireras och bidra till att öka grönskan.

 ??  ?? STADSTRÄDG­ÅRDSMÄSTAR­E. Cecilia Frederikse­n är stadsträdg­årdsmästar­e i Varbergs kommun sedan mars 2017. Hon barn.
STADSTRÄDG­ÅRDSMÄSTAR­E. Cecilia Frederikse­n är stadsträdg­årdsmästar­e i Varbergs kommun sedan mars 2017. Hon barn.
 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? efterträdd­e Liv Sonntag som hade haft jobbet sedan 2011. Cecilia Frederikse­n bor med sin man i Partille. De har tre
Bild: REBECKA KVINT efterträdd­e Liv Sonntag som hade haft jobbet sedan 2011. Cecilia Frederikse­n bor med sin man i Partille. De har tre

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden