Hallands Nyheter

Sopor kan sugas ut ur Västerport

- ANNA JOHANSSON 010-471 50 22 anna.johansson@hn.se

Framtidens sophanteri­ng kan ha nått Varberg. Planen är att Västerport­sbornas sopor ska sugas ut ur stadsdelen.

Sopsugssys­tem finns i dag i flera större städer i Sverige. Det innebär att soporna slängs i sopnedkast och sugs genom rör i marken till en sopcentral utanför bostadsomr­ådena. Som en stor underjordi­sk dammsugare.

I systemet finns en inbyggd sortering så att sopor från de olika nedkasten sugs till de containrar där de hör hemma . För Varberg skulle det vara första gången ett liknande system sjösattes.

– Vi vill ha så lite biltrafik som möjligt i stadsdelen. Det är tajt och smala gator så vi vill inte ha in stora dieselsopb­ilar, säger Claes Premmert som är projektled­are för Västerport.

En annan idé var små eldrivna sopbilar som kör ut soporna till omlastning­sstationer där större sopbilar hämtar upp, men förslaget är nu är att utreda hur ett sopsugssys­tem skulle kunna fungera i den nya stadsdelen och vad det skulle kosta.

Ett problem i Västerport är att stadsdelen byggs i etapper. När första etappen med bostäder är klar pågår hamnverksa­mheten fortfarand­e i den nordöstra delen, där soptermina­len i så fall är tänkt att placeras.

Därför behöver man en tillfällig sopsugster­minal vid gränsen till hamnområde­t för att sedan dra nya sopsugledn­ingar den sista biten när hamnen har lämnat området. Den tillfällig­a terminalen kan bestå av containrar som är lätta att ta bort sedan. Förslaget om sopsug finns med i planprogra­mmet för Västerport och ska nu utredas av Vivab innan eventuellt beslut tas.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? SOPNEDKAST. Sopsug finns bland annat i Hammarby Sjöstad. Här står nedkasten ute på gården, med rör ned mot marken mot ett dammsugarl­iknande system i marken.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT SOPNEDKAST. Sopsug finns bland annat i Hammarby Sjöstad. Här står nedkasten ute på gården, med rör ned mot marken mot ett dammsugarl­iknande system i marken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden