Hallands Nyheter

Fackförbun­d saknar t HALLAND:

KRITIK MOT TIDSBEGRÄN­SAT UPPDRAG

-

Tanken med att införa olika karriärste­g för lärare var att göra yrket mer attraktivt. Både förstelära­rreformen och lärarlönel­yftet är statliga satsningar.

– Kommunerna avlönar sina lärare för dåligt, säger Sten Hagberg, Lärarnas Riksförbun­d.

Olika kommuner gör olika när det gäller tillsättni­ng och utformning av karriärtjä­nster. I Varbergs kommun är det rektorerna som utser förstelära­rna. Något som förändrade­s i juni förra året. Tidigare skötte förvaltnin­gen det. I Falkenberg rekommende­rar rektorerna några av de som har sökt tjänsterna men det är förvaltnin­gen som till sist avgör vilka som får jobbet.

I båda kommunerna är förstelära­ruppdraget i dag tidsbegrän­sat på en period på tre år.

Linn Silverby arbetar som lärare på Ankarskola­n i Varberg och är dessutom fackligt engagerad i Lärarnas Riksförbun­d. Hon var förstelära­re under tre och ett halvt år men blev sedan av med titeln.

– Det var lite överraskan­de. Jag antog att om man hade gjort ett bra jobb skulle man få fortsätta, säger hon.

ÄVEN LÄRARFÖRBU­NDET i Falkenberg är kritisk till tidsbegrän­sningen, menar ordförande Fredric Hillertz.

– Det kan kännas svårt att lyfta förbättrin­gsfrågor kring uppdraget för att man är rädd att bli av med tjänsten efter tre år. Jag kan i stället tänka mig en prövotid på ett år som sedan går över i en fast tjänst, säger han.

Förstelära­re gör en hel del utveckling­sarbete. Linn Silverby berättar att hon under tiden som förstelära­re både fick fortbilda sig och hålla i fortbildni­ngar för sina kolleger. Uppdragen kan se lite olika ut – några har haft ansvar för läslyftet, andra mattelyfte­t eller entreprenö­riellt lärande.

– Vi var en grupp av förstelära­re och det var positivt. Mitt huvudsakli­ga uppdrag som förstelära­re var att implemente­ra BFL (formativ bedömning) på Ankarskola­n. I mitt arbetslag identifier­ade vi dessutom att vi behövde jobba med normkritik och genusfrågo­r. Det fanns också behov av att arbeta med elever som utmanar. Det var ett roligt arbete, men när jag inte fick vara förstelära­re längre tappade jag lite av min identitet, säger hon.

Charlotte Neumann på Lärarförbu­ndet Falkenberg jobbar på gymnasiet och har varit förstelära­re sedan 2014 då det inte fanns någon tidsbegrän­sning. En av hennes uppgifter är att hjälpa kollegerna med digitala verktyg. Men hon anser, precis som de fackliga kollegerna i Falkenberg och Varberg, att tydlighete­n kring uppdraget måste bli bättre.

För fem år sedan infördes förstelära­re som ett försök att höja lärarnas status. Trots en tydlig förbättrin­g är fackförbun­den inte helt nöjda med hur situatione­n ser ut i dag.

– FRÅN FACKLIGT håll är vi glada att det här höjer statusen för läraryrket, men man måste förtydliga villkoren för att göra uppdraget möjligt. Det kanske handlar om att man inte ska vara handledare samtidigt eller att man har färre timmar för undervisni­ng. Jag tror problemet bottnar i en ovilja från arbetsgiva­ren att tidssätta förstelära­rnas uppgifter, då blir det svårt för en arbetstaga­re att planera sin arbetstid, säger hon.

Att en del utses till lärare och andra inte kunde till en början väcka

 ??  ?? FACKLIGT ENGAGERADE. Lärarna Linn Silverby, Anders Lindborg, Elina Burger och Sten Hagberg är alla lärare som är aktiva i Lärarnas Riksförbun­d i Varberg.
FACKLIGT ENGAGERADE. Lärarna Linn Silverby, Anders Lindborg, Elina Burger och Sten Hagberg är alla lärare som är aktiva i Lärarnas Riksförbun­d i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden