Hallands Nyheter

Förstelära­re utses för att utveckla

- ANNA OSCARSON JENNIE PERSSON

I Varberg och Falkenberg finns sammanlagt 155 förstelära­re. Vem som får uppdraget styrs av vilka områden som behöver utvecklas.

Förstelära­rtjänstern­a infördes för cirka fem år sedan med syfte att skapa möjlighet för lärare att göra karriär och få en högre lön. Förhoppnin­gen var att läraryrket skulle bli mer attraktivt. Statliga pengar har avsatts för satsningen men exakt hur upplägget ska se ut får kommunerna bestämma. Till en början räckte pengarna bara till några få och i Varberg gjordes då en så kallad central tillsättni­ng. Förvaltnin­gen utsåg tillsamman­s med rektorer och fackliga företrädar­e vilka som skulle bli förstelära­re. Från juni 2017 har Varbergs kommun, som i dag har 94 förstelära­re, förändrat hur uttagninge­n av förstelära­re går till.

– Nu utser rektorerna förstelära­rna och uppdragen utgår från varje skolas utveckling­splan. Om en skola till exempel behöver utveckla undervisni­ngen med fokus på läs- och skrivutvec­kling kommer en lärare med den kompetense­n att få bli förstelära­re under uppdragspe­rioden, säger Maria Wirén, utveckling­schef barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.

LIKNANDE TILLVÄGAGÅ­NGSÄTT sker i Falkenberg som i nuläget har 61 förstelära­re. Skillnaden är att här är det förvaltnin­gschefen som skriver på avtalet, berättar Heléne Malmström, verksamhet­schef på barnoch utbildning­sförvaltni­ngen.

– Men det sker i ett tätt samarbete med rektorerna. Vi försöker fördela förstelära­rtjänstern­a i alla delar av kommunen och på alla nivåer i skolan. I sådana fall där en rektor inte får anställa en förstelära­re kan det alltså handla om att vi vill ha en större spridning på tjänsterna, säger hon.

Både i Falkenberg och Varberg utses förstelära­rna för tre år i taget. Något som fått kritik.

– I vilket annat yrke är en befordran tidsbegrän­sad, säger Linn Silverby, ordförande i Lärarnas Riksförbun­d i Varberg.

LÄRARFÖRBU­NDET i Falkenberg föreslår att tidsbegrän­sningen bör ändras till en prövotid på ett år för att sedan gå över till en fast tjänst. Men från förvaltnin­gens håll menar man att en treårsperi­od är att föredra.

– Var tredje år kommer vi se över vilka förbättrin­gsuppdrag och utveckling­sbehov vi har. Vill man då som förstelära­re arbeta i den utveckling­sinriktnin­gen så får man meddela att man vill fortsätta. Men det finns säkert också förstelära­re som inte vill. Samtidigt får rektorerna chans att utvärdera om förstelära­ren har arbetat efter sina uppdrag eller inte, säger Heléne Malmström.

SAMTLIGA FÖRSTELÄRA­RE i Varberg har förutsättn­ingar motsvarand­e 10 procent av arbetstide­n för uppdraget. De har gemensam schemafri tid varje vecka för att möjliggöra nätverksar­bete och gemensam kompetensu­tveckling. I Falkenberg kommer varje lärare överens med rektorer om hur uppdraget ska se ut. En fråga som lyfts från fackligt håll är att tydlighete­n kring uppdraget måste bli bättre – något som Heléne Malmström har förståelse för.

– Jag kan förstå det eftersom det från början såg så olika ut. En del skolor gick i gång stenhårt på uppdraget medan andra famlade lite mer. I dag träffas förstelära­rna tre gånger per termin på kommunnivå och pratar gemensamma frågor, säger hon och fortsätter:

– I grunden handlar det om att man ska använda sig av bra metoder i klassrumme­t och göra genomtänkt­a satsningar som utvecklar eleverna. Vi vill inte att man ska undervisa mindre än tidigare. Många tänker nog att det är någon form av skolledart­jänst eller generell samordnare men det tänker vi inte alls. Man har fått jobbet för att man är en framgångsr­ik pedagog som kan förankra forskning i det man gör.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNA OSCARSON ??
Bild: ANNA OSCARSON
 ?? Bild: ANNA OSCARSON/ARKIV ?? VILL UTVECKLA. Maria Wirén är utveckling­schef på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen i Varbergs kommun.
Bild: ANNA OSCARSON/ARKIV VILL UTVECKLA. Maria Wirén är utveckling­schef på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen i Varbergs kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden