Hallands Nyheter

Ydliga villkor

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

reaktioner och missunnsam­het ute på arbetsplat­serna. Men nu några år efter att förstelära­rtjänstern­a infördes är situatione­n bättre, menar Anders Lindborg. Han undervisar i matematik på Ps-gymnasiet i Varberg och är fackligt aktiv men har aldrig varit intressera­d av att bli förstelära­re.

– DET FÖREKOM en del snack bland övriga lärare, men det mesta har lagt sig numera, säger han och får medhåll av läraren Jennie Ericsson som arbetar på Hertingssk­olan i Falkenberg:

– När de fick ordning på formerna så lade sig missunnsam­heten. Men det man kan fråga sig är när vi andra ska komma upp på samma nivå som förstelära­rarna när det är de som får all vidareutbi­ldning, säger hon.

Lönemässig­t ligger grannkommu­nerna * Karriärtjä­nsterna förstelära­re och lektor ska göra läraryrket mer attraktivt och säkra god undervisni­ng för elever. Reformen gäller alla skolformer utom förskolan. Förstelära­re och lektor måste ha lärarlegit­imation.

* En lärare med karriärtjä­nst ska huvudsakli­gen arbeta med undervisni­ng och uppgifter som hör till undervisni­ng.

* Tjänsterna ska vara lokalt utformade och anpassade efter de förutsättn­ingar och utveckling­sområden som huvudmanne­n har.

* Huvudmanne­n får statsbidra­g för att betala ut minst 5000 kr mer i lön per månad till varje förstelära­re. på lika nivåer. I Varberg får förstelära­rna 5 500 kronor mer i månaden. Av den summan är 3 000 kronor en löneökning som finns kvar även efter avslutat uppdrag. Falkenberg­s kommun ger sina förstelära­re ett lönetillsk­ott på 5 000 kronor som försvinner om uppdraget avslutas. Men en titt i lönestatis­tiken visar att trots satsningar­na på förstelära­re och lönelyftet så är löneutveck­lingen för lärarna inte bättre än för andra kommunala yrken.

– Vi är vana vid att halka efter. De satsningar som har gjorts har hjälpt till så att vi har en normal löneutveck­ling. Mycket mer måste göras om läraryrket ska bli attraktivt igen, säger Sten Hagberg.

 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? VILL SE FÖRBÄTTRIN­GAR. Charlotte Neumann och Fredric Hillertz från Lärarförbu­ndet Falkenberg tycker att satsningen på förstelära­re är positiv men att tydlighete­n kring uppdraget måste förbättras.
Bild: JENNIE PERSSON VILL SE FÖRBÄTTRIN­GAR. Charlotte Neumann och Fredric Hillertz från Lärarförbu­ndet Falkenberg tycker att satsningen på förstelära­re är positiv men att tydlighete­n kring uppdraget måste förbättras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden