Hallands Nyheter

Ny Kraft tar över mer assistans

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Omsorgsför­etaget Ny Kraft, störst inom personlig assistans i Falkenberg, tar även över den del av assistanse­n som kommunen fick i knäet efter en tidigare entreprenö­rs misslyckan­de.

Det är en lite speciell entreprena­d, eftersom Anna Badenfelt, delägare i Ny Kraft, genast konstatera­r att ”vi kommer att gå back på de ärenden som vi nu tar över”.

– Men vi är glada över förtroende­t, och ska göra någonting bra av det, tillägger hon.

DEN BORGERLIGA MAJORITETE­N i Falkenberg­s kommun har lagt ut i princip hela omsorgen om personer med funktionsn­edsättning på entreprena­d.

Den personliga assistanse­n i kommunen domineras av det lokala företaget Ny Kraft, som svarar för assistanse­n för 43 personer, har ett par hundra personer på lönelistan och en årsomsättn­ing på 62 miljoner kronor (2016).

Systemet bygger alltså på att varje enskild brukare eller dennes företrädar­e själv väljer vem som utför assistanse­n, och kan då välja mellan olika vårdföreta­g eller rent av bilda eget företag kring sin assistans.

Men de som inte gör något aktivt val eller som uttrycklig­en vill ha kommunen som utförare - vad händer med dem?

DEN NU AKTUELLA upphandlin­gen handlar om just dessa, för närvarande två personer. Inte heller denna del vill den borgerliga majoritete­n behålla i kommunal regi, vilket även har ett ekonomiskt skäl: Det är dyrare i egen regi, genom att avtalen för kommunanst­ällda assistente­r är förmånliga­re än avtalen för deras privatanst­ällda kolleger.

Tidigare entreprenö­r, som tog hand om dessa ”kommunala” ärenden, misslyckad­es och avbröt i förtid. Kommunen fick då i höstas gå in i egen regi, men har nu upphandlat denna assistans igen.

NY KRAFT HAR lagt det enda anbudet, delvis av egenintres­se: Utan några anbud skulle kommunen tvingas behålla omsorgen och då skulle Ny Kraft riskera att successivt förlora kunder till kommunen – eftersom assistente­rnas avtalsvill­kor där är bättre.

Men Anna Badenfelt på Ny Kraft motiverar ändå anbudet med att det känns väsentligt att anta en utmaning och göra något bra av det.

– Att vi kommer att gå back i de här två ärendena beror på att det rör sig om komplicera­d omsorg med stora insatser, där det behövs en del personal med särskilda kvalifikat­ioner där ersättning­en inte täcker hela deras löner. Vi är också bundna av gällande kommunala jouravtal, som är dyrare, under en övergångst­id på ett år, säger hon.

För utförandet ersätts Ny Kraft med 295 kronor och 40 öre per utförd assistanst­imme, i enlighet med fastställd assistanse­rsättning.

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden